понеделник, 23 юни 2014 г.

Орехов хляб и Камембер с плодове и мед






























Орехов хляб и Камембер с плодове и мед


Необходими продукти:


1 кг. брашно ( тип 400 )
200 гр. ситно настъргани орехи
20 гр. жива мая от кубче
60-70 мл. слънчогледово олио
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
450 мл. хладка вода


























































































































































































Приготовление:


* В съда в който ще месите хляба, първо раздробете маята и я претрийте със захарта, а после сипете 1 кафена чашка от подготвената вода и 2-3 супени лъжици от брашното. Получената кашица оставете да шупне.
* Към шупналата мая добавете всичката вода, олиото, настърганите орехи и разбъркайте.
* Пресейте брашното и го смесете със солта.
* Добавете брашното при останалите продукти и омесете меко не лепнещо тесто. Ако е необходимо поръсете още малко брашно, за да доизмесите тестото.
* Покрийте съда в който сте месили и оставете тестото да втаса докато удвои обема си и в него се появят мехури с въздух.
* Втасалото тесто се поръсва с малко брашно и се разделя на 4-5 парчета.
* От всяко парче се оформя хлебче с форма по желание.
* Може да забодете отгоре хлебчетата орехова ядка, за да подчертае съдържанието им.
* Поръсете хлебчетата с брашно и чак тогава направете декоративни срезове. По този начин по време на печене, докато хляба нараства, срезовете се отварят и се получава красива шарка открояваща се от набрашнената повърхност.
* Изпечете хлебчета в предварително загрята фурна на 250 градуса.
* Готовите хлебчета се оставят да изстинат открити.
* Преди консумация брашното с което са били покрити хлебчетата се изчетква.
* Поднесете този ароматен хляб с леко запечено сирене Камембер, като при сервиране го полеете с течен мед и допълните с пресни плодове, като малини, ягоди, кайсии, праскови или грозде. Може да поръсите и малко орехови ядки.

Да ви е вкусно!











































































































































































































































Описвам тази рецепта по свой вкус и усет, базирайки се върху стандартната за направата на хлебно тесто. Бихте могли да импровизирате като заместите част от водата с мляко или брашното с друг вид, както и самите ядки, но не забравяйте, че според плътността си различните брашна поемат различно количество течност. Както може да заместите и слънчогледовото олио с друга подобна по структура мазнина. Фантазирайте и създайте ваша рецепта, която ще удовлетвори вкуса ви.



























































































































































































































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар