вторник, 24 юни 2014 г.

Сироп от бъз за бъзова лимонада





























Сироп от бъз за бъзова лимонада


Необходими продукти:


3 л. вода
3 кг. захар
3 пакетчета лимонтузу ( общо 30 гр. )
3 големи лимона
30 сртъкчета дървесен бъз





































































































































Приготовление:


* Стръкчетата бъз се оставят разпръснати върху суха повърхност, за да излязат от тях буболечките, които евентуално обитават цветчетата. Така престояват за около 1 час, защото иначе започват да увяхвят бързо, особено ако денят е по-горещ.
* В тенджера изсипете по възможност изворна вода или бутилирана от магазина.
* Потопете цветчетата на бъза във водата, посипете ги със захарта и нарежете лимоните на кръгчета, като предварително сте ги измили старателно със сапун, за да отстраните максимално препаратите с които са били обработвани. Добавете и лимонтузуто.
* Похлупете с капак и оставете за 30 часа сместа да престои, като може да разбърквате съдържанието когато се сетите.
* След престоя сиропа вече се е ароматизирал от бъзовите цветчета и лимоните.
* Възврете го до окончателното стапяне на захарта.
* Отстранете цветчетата и лимоните, като ги изцедите добре.
* Прецедете готовия сироп през тензух ( марля ).
* Готовият сироп трябва да е горещ и се налива в подсушени и затоплени шишета във фурната на около 50-60 градуса. Веднага се затварят и се обръщат с капачките надолу до тяхното изстиване.
*Шишетата се съхраняват в тъмни и прохладни помещения ( например мазета ) на температура около 10-13 градуса или ако сте си приготвили само 1 литър може да го съхранявате и в хладилник.
* При сервиране сиропа се разрежда с газирана вода по желание и получената бъзонада се допълва с няколко резенчета лимон и кубчета лед.

Да ви е вкусно!


От рецептите на баба ми.


































































































































































































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар