понеделник, 23 юни 2014 г.

Чеснови яйца по Панагюрски





























Чеснови яйца по Панагюрски


Необходими продукти:


За една порция:

2 яйца 
70 гр саламурено сирене
4 супени лъжици цедено кисело мляко

За поливката: (джъзването, запръжката )

1/2 чаена лъжичка смлян червен пипер ( по желание сладък или лют )
2-3 скилидки чесън
2 супени лъжици олио
1 бучица краве масло колкото орех
1 щипка сол, но не забравяйте, че сиренето също е солено











































































































Приготовление:


* Възврете около 2 л. вода с 2-3 супени лъжици оцет.
* Счупвайте едно по едно яйцата и ги пускайте от ниско в горещата, но не кипяща вода.
* Щом яйцата се забулят, варете според вашия вкус за по-рохко или по-твърдо яйце.
* Готовите яйца се изваждат в една чинийка, а през това време се  подготвя порцията.
* На дъното на плитка чиния се натрошава сиренето.
* Върху сиренето се поставя киселото мляко.
* Върху киселото мляко се поставят забулените яйца.
* В тиган загрявате заедно олиото с кравето масло и накълцаните скилидки чесън.
* Достатъчно е, чесънчето само да си отвори аромата без да се пържи.
* Дръпвате тигана от котлона и слагате червения пипер ( тази стъпка е необходима, за да запазите червения пипер свеж без да прегори )
* Полейте ( джъзнете ) с получената запръжка подготвената порция яйца и по желание поръсете с наситнен магданоз.
* Сервирайте ястието веднага.


Да ви е вкусно!


Рецептата е от народната ни кухня.



















































































Няма коментари:

Публикуване на коментар