неделя, 1 юни 2014 г.

Старомодна лешникова торта






























Старомодна лешникова торта


Необходими продукти:


200 гр. препечени, безсолни лешници ( заделете си малко по ваша преценка за украса на готовата торта )
200 гр. пълномаслена, безсолна, натурална извара 
200 гр. захар
125 гр. меко краве масло ( 1 пакетче ) 
5 броя яйца
50 гр. брашно, задължително пресято ( 2 супени лъжици с връхче )
ситно настъргана кора на 1 голям лимон

За външния вид на тортата:

прасковено сладко, което се намазва фино по цялата торта
100 гр. натурален шоколад настърган на едро ренде
няколко заделени лешника от общите, за да се подчертае характера на тортата









































































































































Приготовление:


* Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
* Към жълтъците добавете захарта, лимоновата кора, изварата, маслото, брашното и размесете всичко много добре до хомогенна смес. Добавете лешниците, които предварително сте обелили и накълцали на едро, като не забравяте да си отделите мъничко за украса на тортата.
* В отделна купа разбийте белтъците на пухкав гъст сняг.
* Добавете разбитите белтъци към жълтъчната смес и размесете с бавни и деликатни движения двете смеси, за да запазите пухкавостта на сместа.
* Пресипете получената смес в тортена форма с диаметър 25 см или тавичка, като предварително сте застлали с хартия за печене или подмазали с масло, а после напудрили с брашно, за да не залепне блата при печене.
* Печете в предварително затоплена фурна на 200 градуса до готовност.
* Готовия блат се оставя да изстине и така се вади от формата.
* Намажете блата със сладкото от праскови, посипете го с настърган шоколад и украсете със заделените лешници. Оставете тортата за 1-2 часа на хладно да си поеме ароматите и сервирайте с напитка по желание ( лешников, бадемов или лимонов ликьор за дамите, за господата коняк или бренди, а за децата плодов сок )


Да ви е вкусно!


Обичам старомодните рецепти, защото те са част от моя вътрешен свят, изтъкан от мечти и фантазии, където е пълно с девствена природа, много цветя и простичък начин на живот.  Тази рецепта е спомен на хартийка от една дама, която отдавна вече е на небето.








































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар