четвъртък, 3 април 2014 г.

Пампушки - чеснови хлебчета





























Пампушки - чеснови хлебчета


Необходими продукти:


За тестото:

1 кг. пресято брашно ( тип 500 )
1 доза мая ( 11 гр. суха френска или 7 гр. суха на др. Йоткер или 20 гр прясна от кубче )
500 мл. хладка вода
1 равна супена лъжица захар
1 равна супена лъжица сол
1 кафена чашка зехтин

За намазване на суровите хлебчета:

1 жълтък смесен с 1 супена лъжица зехтин

За намазване на изпечените хлебчета:

10-15 стръка наситнен магданоз 
1 глава почистен стар чесън стрит на груба каша
5-6 стръка див лук или само перата на пресен накълцани на ситно
сол на вкус
1 кафена чашка зехтин
( Всичко това се смесва и с него се намазват горещите Пампушки )










































































































Приготовление:


* Маята се разтваря заедно със захарта в хладката вода с малко пресято брашно до гъста каша и се оставя да шупне.
* Към шупналата мая се добавя зехтина и пресятото брашно със солта.
* Измесва се меко тесто, което се оставя покрито за да втаса до удвояване на обема си.
* От втасалото тесто се оформят топчета с размерите на кокоше яйце.
* Топчетата се подреждат в тава, застлана с хартия за печене на малко разстояние едно от друго. ( Тавата на фурната е най-подходяща за тези хлебчета. )
* Намазват се с разбития жълтък и зехтин.
* Така подготвени се оставят да починат само за 10 минути.
* Пекат се в предварително загрята фурна на 225 градуса до готовност.
* Още щом се извадят от печката се намазват с чесновия сос обилно и се оставят да си го глътнат за малко.
* Подходящи са за супи като борш, но на мен най-много ми харесват със сирене.

Да ви е вкусно!


Кварталчето в което живея, за кратко се беше сдобило с магазинче подобно на ''Берьозка'' и работничка украинка. Много общителна жена, която не знаеше български, но с огромно желание за комуникация. В желанието си да ми разкаже каква богата кухня е тяхната, без да съм целяла получих набор от рецепти на семейството и. За съжаление магазинчето не просъществува дълго и жената го закри. Тази рецепта е една от нейните. 

















































































Няма коментари:

Публикуване на коментар