вторник, 15 април 2014 г.

Празничен сладкиш със сушени плодове и лешници






























Празничен сладкиш със сушени плодове и лешници


Необходими продукти:


1 пакетче краве масло ( 125 гр. ) ( на стайна температура )
4 яйца ( на стайна температура )
1 чаена чаша прясно мляко ( 3,6 % ) ( на стайна температура )
1/2 чаена чаша стрити белени бадемови ядки
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша пресято брашно ( тип 500 )
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 супена лъжица сода бикарбонат
2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок или заменете с портокалов сок
1/2 чаена лъжичка микс подправки за меденки ( Аз си приготвям следната смес на око или както се казва малко от това...и малко от онова...а самата смес включва: канела, кардамон, карамфил, индийско орехче, звезден анасон, бурбонска ванилия, лимонова кора, портокалова кора - всичко това го стривам в хаванче до фина структура, но накрая пак го преситвам през сито. ) Или подправете само с ванилия ако не ви допада моята комбинация.
1 чаена чаша ситно накълцани различни захарни плодове, примесени с едро натрошени, препечени, безсолни лешникови ядки ( Част от тази смес се заделя за поръсване на готовия сладкиш по ваша преценка. )

 За глазурата:

200 гр. шоколадов кувертюр или шоколад по ваш избор
50-60 мл. течна сметана ( може да е подсладена или натурална )
2 супени лъжици зехтин за гланц

Глазурата се приготвя като продуктите се смесят и стопят на водна баня или иначе казано слагате върху котлона съд с вода, а в него друг съд с посочените продукти и разбърквате докато се хомогенизират )











































































































Приготовление:


* В дълбока купа разбийте кравето масло със захарта и подправките.
* Добавете само жълтъците на яйцата, стритите бадемови ядки и прясното мляко.
* Към получената смес сипете содата заедно с лимоновия ( портокаловия ) сок.
* Пресятото брашно се смесва с бакпулвера и също се добавя към всичко останало.
* Изсипете при тестото и част от сушените плодове с лешници.
* В отделна купа разбийте белтъците с щипка сол до гъст сняг.
* Добавете разбитите белтъци към сладкото тесто и внимателно ( на ръка ) смесете всичко.
* Подгответе си формичките или формата за печене, като намажете вътрешноста с краве масло, а после посипете с брашно ( излишното се изтупва ).
* Пресипете сладкото тесто във формите ( формата ) без да препълвате.
* Изпечете до готовност в предварително подгрята фурна на 200 градуса.
* Оставете готовия сладкиш да изстине извън формите ( формата ).
* Полейте сладкишите ( сладкиша ) с разтопения кювертюр и посипете със заделената смес от лешници и сушени плодове.
* Оставете за малко в хладилник да се стегне глазурата.

Да ви е вкусно!


Тази импровизация е подходяща за всеки празник като подберете съответната украса за сладкишите ( сладкиша ). Тестото е чудесно и за направата на тортен блат, който няма нужда от сиропиране, а само от крем по ваш избор.


















































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар