неделя, 13 април 2014 г.

Копривени кюфтенца с моцарела и орехи, поднесени с млечен сос






























Копривени кюфтенца с моцарела и орехи, поднесени с млечен сос


Необходими продукти:


За кюфтенцата:


300 гр. коприва
250 гр. моцарела ( 2 топки от 125 гр. )
100 гр. бяло саламурено сирене
50 гр. кашкавал
150 гр. изпечени орехови ядки
3 супени лъжици брашно ( тип 500 )
1 яйце
По желание сол на вкус, но не забравяйте, че в рецептата присъства саламурено сирене, което по принцип е солено.

За панировката:


брашно и яйца

За млечния сос:


Количеството на продуктите е според вашия апетит и вкус.

Кисело мляко с висок процент масленост ( 4,6% ) или заменете с квасена сметана.
Много копър нарязан на ситно.
Стрити печени орехови ядки.
Стрити няколко скилидки чесън.
Оцет на вкус.
Сол на вкус.

Всичко се смесва и се обърква до хомогенезирането на соса.
























































Приготовление:


* Копривата се попарва за 5 минути във вряща вода, а после се накълцва максимално на ситно.
* Моцарелата, саламуреното сирене и кашкавала се настъргват на едро ренде.
* Изпечените орехови ядки се смилат на ситно.
* Брашното се препича на сух тиган до порозовяването му. Внимавайте да не го прегорите.
* Яйцето се разбива.
* От подготвените продукти се омесва копривена кайма.
* Оформете малки кюфтенца според вашия вкус.
* За панировката като начало разбийте 2 яйца в купичка, а в друг съд сипете 1 шепа брашно. Ако е необходимо в процес на работа може да добавите още брашно или яйце.
* Панирайте като всяко кюфтенце първо оваляте в брашно, а после потопите в яйце и пак оваляте в брашно и пак потопите в яйце.
* Пържете в дълбоко олио, което да покрива кюфтенцата поне на половина малко над средната температура на котлончето ви, например ако то има 6 степени, пърженето ще се осъществява на 4 степен.
* Готовите кюфтенца се оставят за малко на салфетка, за да поеме излишното олио.
* Сервирайте с подготвения млечен сос.

Да ви е вкусно!


От моята кухня.































Няма коментари:

Публикуване на коментар