вторник, 1 април 2014 г.

Японска супа ''Рамен''






























Японска супа ''Рамен''


Необходими продукти:


Свинско месо от гърдите по оклоло 150 гр. на порция
Средно сварени и обелени яйца по 1 бр или 1/2 на порция
Пресен обелен и настърган джинджифил около 1 щипка на порция
По 2-3 пера от зелен лук наситнени на порция
Пресни гъби, но може и сушени, трябва да са контрастни видове, например 2-3 броя шийтаке и 1 брой бяла коралова гъба или заменете с кафява кралска печурка и обикновена бяла печурка.
Соев сос, който ще разредите на вкус във водата.
1 чаена лъжица захар разтворена във водата.
1 супена лъжица саке или заменете с налична ракия.
2-3 шайбички от бланширан морков изрязани под формата на цветчета за порция.
Червен пипер нарязан на тънки лентички с дължина около 4 см. мярката му за порция е долу-горе 1 супена лъжица. (Бланширани във вряща вода за 20 секунди)
Стебло от целина се обработва по същия начин като червения пипер и дозата му е същата за порция.
Оризово фиде или обикновен нудълс в сварено състояние около 1/2 чаена чаша на порция.
Около 100 гр скариди, които ще сварите в бульона, а после ще отстраните.
( При възможност добавете кори ''Нори'' или заменете със спанак.) - при мен липсват








































































































































Приготовление:


* Месото се нарязва на едри кубчета с размери приблизително 2 на 2 см. и се запича в собствената си мазнина на сух тиган от всички страни докато добие златиста коричка.
* Изпечените кубчета се подсушават от излишната мазнина.
* Според броя порции, които сте избрали налейте желаното количество вода и овкусете със соевия сос, захарта, сакето ( ракията ), джинджифила и скаридите. Сварете ароматен бульон и отстранете скаридите.
* В подготвения горещ бульон пуснете кубчетата обработено свинско месо и само шапките на гъбите, при положение, че сте избрали сушени, ако са пресни ще ги добавите накрая на варенето.
* Намалете котлона на ниска степен и гответе под капак за 1 час и 30 минути.
* През това време обелете сварените яйца и ги потопете във горещ разтвор на равни части вода и соев сос, за да ги мариновате. Трябва да поемат от аромата на соевия сос и да се оцветят.
* Готовото месо се изважда от соевия бульон и се нарязва на тънки ивици.
* В бульона се сваряват нудълсите или оризовото фиде след което се изваждат.
* Сглобяването на супата се осъществява във всяка отделна порция.
* Поставете нудълси на дъното на дълбока чиния или купичка. Около тях подредете леко застъпващи се парченца месо, до него тъмни гъби, цветенца от моркови, светла гъба, срязано наполовина яйце с жълтъка нагоре, ивички целина, ивички червен пипер и прясно наситнени зелени пера от лук. Всичко това се полива с горещ бульон.


Да ви е вкусно!


Рецептата е мой вариант на известната японска супа ''Рамен''.




















































































Няма коментари:

Публикуване на коментар