сряда, 5 март 2014 г.

Ориз с коприва и яйца





























Ориз с коприва и яйца


Необходими продукти:


За 4 порции:

500 гр. прясна коприва
1 чаена чаша бисерен ориз
2 стръка зелен лук
4-5 стръка гюзъм ( джоджен )
стрит черен пипер на вкус
сол на вкус
5-6 супени лъжици олио
4 яйца














































































Приготовление:


* Копривата се измива под течаща вода. ( сложете си латексови ръкавици, за да не ви жули по ръцете ) А после се бланшира за 5 минути във вряща вода.
* Бланшираната коприва се накълцва на едро.
* В тиганче сипете олиото, копривата, почистения ориз, наситнения лук и джоджен. Добавете черния пипер и солта.
* Запържете всичко за 2-3 минути.
* Пресипете в малка тавичка ( 20 на 20 см. ) и добавете 3 чаени чаши от водата на копривата.
* Изпечете на 200 градуса без да нагрявате предварително фурната.
* Изпеченият ориз се вади от фурната и с лъжица се натиска  в четирите краища на тавичката, за да се вдлъбне.
* В направените гнезда се счупват внимателно яйцата, за да се запази жълтъкът им цял.
* Фурната се изключва и ястието се връща обратно, за да се опекат яйцата на остатъчна топлина, така те не се забулват и жълтъците остават да греят.
* Ястието може да се поднесе топло, но и студено е много вкусно!

Да ви е вкусно!


Това е народна рецепта, която приготвих и поднесох по мой си начин. Разбира се киселото мляко си остава незаменима добавка към зелената кухня, а чашата бира може само да я допълни.



















































































Няма коментари:

Публикуване на коментар