вторник, 11 март 2014 г.

Копривена супичка с ориз





























Копривена супичка с ориз


Необходими продукти:


200 гр. коприва
1/2 чаена чаша бисерен ориз
3-4 стръка гюзъм ( джоджен )
3-4 стръка магданоз
1 стрък зелен лук
1 по-малък морков
1 средно голям домат
1 чаена лъжица с връх стрит червен пипер
3-4 супени лъжици олио
сол на вкус
стрит черен пипер на вкус
около 1 и 1/2 литра вода
По желание-парче саламурено сирене на купичка.




























Приготовление:


* Копривата се измива обилно под течаща вода. ( ползвайте латексови ръкавици, за да не ви нажули копривата ) След което се наситнява.
* Моркова се нарязва на дребни кубченца.
* Джоджена, магданоза и лука се наситняват.
* Ориза се почиства и измива.
* Домата се обелва и накълцва на дребно.
* В тенджерка налейте водичката с подправките и олиото.
* Изсипете всички подготвени зеленчуци с ориза и варете до готовност на супичката.
* Може да я поднесете постничка с комат хляб, но може да добавите и парче саламурено сирене ако обичате.

Да ви е вкусно!


Баба много обичаше постната кухня. По повод копривата, тя ми разправяше, че нейната баба често и напомняла да не забравя кухнята от природата, защото винаги може да те нахрани. А копривата им е давала сила по пътя, докато са мигрирали от гръцко. Хубавото на тази тревна билка е, че може да се приготвя с всички меса и зеленчуци. Дори да я парнете само с малко солчица пак ще е вкусна и полезна!




 


Няма коментари:

Публикуване на коментар