неделя, 23 март 2014 г.

Закуска кренвирш с кашкавал в навито тесто





























Закуска кренвирш с кашкавал в навито тесто


Необходими продукти:


За тестото:

600-700 гр. брашно ( тип 500 )
15 гр. прясна мая
50 гр. разтопено краве масло
50 гр. зехтин
100 мл. топло до хладко прясно мляко
100 мл. топла до хладка вода
1 яйце
1 равна супена лъжица захар
1/2 чаена лъжичка сол

За оформяне на външния вид:

1 жълтък разбит с 1 супена лъжица зехтин ( или олио ) за намазване
маково семе и сусам за поръсване

За пълнежа:

6 броя кренвирши леко се сцепват по дължина без да се прерязват напълно. В направения срез се поставя парче кашкавал. По желание може да се изрежат крайчетата на кренвиршите от чисто естетическо предпочитание.






































































































































Приготовление:


* Разтворете маята със захарта в топлото мляко с 1 лъжичка от брашното и разбъркайте. Оставете сместа да шупне.
* В удобен съд за месене изсипете шупналата мая, хладката вода, зехтина, разтопеното краве масло, разбитото яйце и разбъркайте.
* Пресейте 600 гр брашно със солта и го добавете към течността.
* Омесете меко не лепнещо и леко еластично тесто. Ако е необходимо пресейте още 100 гр. брашно и доизмесете с него. Оставете го да втаса докато увеличи обема си двойно.
* Втасалото тесто разделете на 6 равни парченца. 
* Разтеглете всяко парче на дълго масурче около 60-70 см. и дебелина  до 1 см.
* Всяко получено въженце увийте около дължината на напълнения кренвирш.
* Намажете получените закуски с разбития жълтък и зехтин, а после ги посипете редувайки маково семе със сусам.
* Изпечете върху хартия за печене в предварително загрята фурна на 225 градуса до готовност.

Да ви е вкусно!


Виждала съм в кварталната пекарна технологията с навито тесто, хареса ми и я приложих в моите закуски.. Не съм спазвала конкретна рецепта. Омесих тестото според настроението си и също според настроението си го украсих. 














































































































































4 коментара:

  1. Имах удоволствието да опитам тази закуска - точно тази,от снимките.Страхотен вкус!Нямам думи да го опиша!Благодаря ти,Сиси!Вниманието ти много ме развълнува!Беше поръсено с много любов,истина ви казвам!Наистина си вълшебница в твоето царство.

    ОтговорИзтриване
  2. Знаеш ли как ме засрами...Не съм навикнала на такова внимание...Благодаря ти за топлите слова!

    ОтговорИзтриване
  3. Славяна, бъди жива, здрава и благословенна за да продължаваш да твориш тези прекрасни неща!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, благодаря ти! Аз също ти пожелавам здраве и щастие!

    ОтговорИзтриване