сряда, 12 март 2014 г.

Пай с коприва и сирена





























Пай с коприва и сирена


Необходими продукти:


За тестото:
( посочените продукти са за 2 формички с размери 25/15 см. и борд 5 см. )

1 яйце
50 гр. меко краве масло
1 щипка сол
50 мл. вода
250 гр. типово брашно ( може да замените с предпочитаното от вас брашно )

За плънката:

150 гр. коприва, която е предварително измита, после бланширана за кратко във вряща подсолена вода и веднага след това шокирана в ледена вода, за да запази свежия си зелен цвят, а накрая добре изцедена и наситнена.
2 яйца
200 мл прясно пълномаслено мляко
1 топка ''Моцарела'' от 220 гр.
100 гр. кашкавал ''Витоша'' или заменете с предпочитан от вас
100 гр. краве саламурено сирене










































































































Приготовление:


На тестото:


* В купа счупете яйцето и го разбийте с щипка сол. Добавете кравето масло и водата, после и брашното на порции до усвояването му. Трябва да се получи меко, леко мазничко тесто.
* Разделете тестото на 2 равни части за двете малки тавички. ( при направата на 1 голям пай, това не е необходимо )
* Намажете формичките с краве масло.
* Сложете тестото във формите и го разпределете равномерно по дъното и стените.
* Надупчете с вилица дъното на тестото, за да не се издуе по време на печене.
* Изпечете подготвената основа в предварително затоплена фурна на 200 градуса.
* Изпечената основа се оставя да изстине.










































































































Приготовление:


На плънката:

* Разделете продуктите на две части по равно за всеки пай, ако сте избрали моя вариант с двете форми.
* Надробете кравето сирене в изпечената и изстинала основа.
* Накъсайте кашкавала върху сиренето.
* Разпръснете равномерно копривата.
* Покрийте копривата с парченца ''Моцарела''.
* Накрая полейте пая с разбитите яйца, смесени с млякото.
* Изпечете в предварително затоплена фурна на 225 градуса до готовност.
* Сервирайте по желание с домати и чаша айрян.

Да ви е вкусно!


Комбинацията е спонтанна и с налични продукти. Най-важно беше присъствието на копривата. 






























6 коментара:

  1. Като по поръчка!Купила съм си коприва и щях да търся рецепта за нещо по-различно!За кой ли път вече ми четеш мислите?

    ОтговорИзтриване
  2. Тази година рано се хванахме за зелено и много ни се услади. Днес пак погледнах на близкото пазарче дали са нащипали още копривка, че им я изкупих, но все още нямаше. Иска ми се другия път да панирам връхчета и да изпържа няколко кюфтенца, защо не и да разточа копривена баница. Сега ми хрумват разни идеи, но да видим какво ще излезе накрая.

    ОтговорИзтриване
  3. Опитахме пая - много ни хареса!Чакам и другите ти идеи.

    ОтговорИзтриване
  4. Раче, много ме зарадва с тези си думи! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда чудесно! Сигурна съм, че и вкус е страхотен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Гуинет, благодаря Ви за добрите думи! Развълнувахте ме с посещението си! Разгледах какво се крие зад тази усмихната вазичка и останах очарована от блога, който сте развили! Вие сте първата кулинарна блогърка, която ми пише и за мен е чест да ви посрещна в прохождащия си блог! Добре сте дошли винаги, когато желаете да се отбиете! Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване