вторник, 4 март 2014 г.

Кус-кус с мед и сирене





























Кус-кус с мед и сирене


Необходими продукти:


100 гр. кус-кус ( класически едрозърнест )
70 гр. твърдо саламурено сирене
40 гр. финно смлени орехови ядки ( може сурови, може и запечени )
мед - на вкус ( добре е да е течен )
1 ябълка ( от по-ароматен сочен сорт )
60 гр. краве масло
стръкче прясна мента ( само за декорация )
















































































Приготовление:


* Сварете кус-куса в леко подсолена вода.
* Още докато е топъл го отцедете от излишната вода и му добавете кравето масло. 
* С помоща на ринг оформете порцийката кус-кус. ( Ако нямате импровизирайте, аз си отрязах парченце от пластмасова кофичка с желаната височина. В крайна сметка можете да използвате малка купичка, чашка или просто да го оформите с лъжичка, всичко е въпрос на идея.)
* За сиренцето е добре да го сложите предварително за няколко часа в студена вода, за да се обезсоли, като я подменяте няколко пъти през това време.
* Подсушете обезсоленото сирене и го нарежете на средно дебели ленти според порцията кус-кус, след което го запечете на сух тиган до златисто от двете страни.
* Сглобете порцията кус-кус, като добавите запеченото сирене, няколко резенчета ябълка ( може да я натриете с лимон, за да не потъмнява ), поръсете с настърганите орехи и подсладете с ароматния мед. За завършек боднете стръкче свежа мента.


Да ви е вкусно!


Надявам се рецептата ми за  кус-кус с мед и сирене, поднесена по този начин да ви допадне. Постарах се да запазя класиката на рецептата в основа, като промених начина на поднасяне на тази популярна закуска.























































Няма коментари:

Публикуване на коментар