четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Щрудел ''Плодов микс''





























Щрудел ''Плодов микс''


Необходими продукти:


1 пакет точени фини кори ( 500 гр. )
10 бр. сини сливи 
2 бр. круши
10 бр. фурми
3 бр. ябълки
1 нар
1 малка чепка наронени гроздови зрънца
80 гр. бели стафиди
50 гр. сурови орехови ядки
50 гр. сурови бадемови ядки 
50 гр. галета
кристална захар за поръсване между корите
пудра захар за поръсване на опечения щрудел
олио за намазване между корите
1 яйце за намазване повърхността на щрудела










































































































Приготовление:


* Подгответе плодовете като ги почистите от костилки и семенници, а крушите и ябълките обелете. Наронете наровите зрънца и накълцайте на едро ядките.
* Смесете в купа всички плодове и ядки, като си оставите част от наровите зрънца и ядките за поръсване на щрудела.
* Добавете 3 супени лъжици захар и галетата, а после смесете добре всичко.
* Постелете в голяма тава хартия за печене.
* Сложете 4 броя кори, които се застъпват на кръст и излизат извън тавата. Идеята е да се получи по-голямо платно макар и снадено върху което ще изсипете плънката.
* Поръсете тук-там малко олио на око и го разнесете с четчица.
* Посипете с кристална захар по корите без да прекалявате около 2 супени лъжици.
* Сложете 1 кора върху захарта, точно на снадката за по-здрава основа и накапете отново с малко олио като го разнесете с четчицата.
* Подредете втори ред снадени 4 кори на кръст и повторете всичко до изчерпване на корите.
* Изсипете плодовия микс върху подготвеното легло от кори и навийте на руло с прибрани краища, за да не се разпилее пълнежа.
* Намажете с олио повърхността на рулото, а после с разбито яйце.
* Сложете отгоре му хаотично от заделените ядки и нарови зрънца след което посипете от кристалната захар, за да се карамелизира при печенето.
* Нацепете повърхността с остър нож, за да се подчертаят парчетата които ще сервирате след печенето. Тази стъпка е необходима, защото след като се изпече щрудела става хрупкав и ронлив, а предварителното маркиране на порции ще запази целостта им.
* Изпечете в предварително нагрята фурна на 190 градуса до покафевяването на корите.
* Готовият щрудел се оставя да изстине, а после се посипва обилно с пудра захар и още нарови зрънца. 


Да ви е вкусно!










































































































Рецептата е класическа за щрудел, аз си я пригодих по мой вкус с плодове които обичам, но вие можете да използвате други които на вас ви харесват и разбира се според сезона в който се намирате.
























































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар