четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Домашни милинки ''Сиси''





























Домашни милинки ''Сиси''


Необходими продукти:


За тестото:

1 пакетче суха мая ( 7 гр. )
2 равни супени лъжици захар
1 яйце
30 мл. зехтин
30 гр. меко краве масло
100 мл. топло прясно мляко
400 мл. топла вода
1 чаена лъжичка сол с връх
1 кг. брашно ( тип 400 или тип 500 ) и ако е необходимо още 100 гр за доизмесване, но не повече, за да не направите тестото твърдо, то трябва да е мекичко и по възможност да не лепне.

За заливката:

120 гр. разтопено краве масло
30 мл. олио
1 супена лъжица сол с малко връхче
3 супени лъжици брашно с връх

Извън заливката и извън тестото:

около 100 гр. дребно натрошено саламурено сирене










































































































Приготовление:


* Посоченото количество е за тава с размерите на домашна фурна.
* Замесете тестото като в голям и дълбок съд изсипете сухата мая, захарта, яйцето, зехтина, маслото, млякото и малко от брашното, колкото след разбъркване да се образува гъста каша.
* Оставете  кашата покрита на топличко, за да шупне.
* Към вече шупналата каша добавете водата и разбъркайте.
* Пресейте брашното със солта.
* Изсипете брашното към водната част и омесете меко и не лепнещо тесто. При необходимост добавете още мъничко, за да не ви лепне по пръстите.
* Омесеното тесто се оставя да втаса покрито докато си удвои обема.
* Сложете 5-6 супени лъжици олио в купичка и си топнете дланите.
* С добре намазнени ръце късайте парченца от тестото с размерите на орех, правете го на топченце и редете в тавата. Старайте се топчетата да имат малко разстояние по между си и разпръснете дребно натрошеното сирене между тях.
* Оставете подготвеното тесто да втаса отново.
* Разтопете маслото и го смесете с олиото, солта и брашното и разбъркайте добре.
* С получената смес намажете внимателно милинките.
* Печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса до порозовяването им.
* Поднесете ги топли с кисело мляко, боза, айрян или друга ваша любима напитка.

Да ви е вкусно!


Приготвянето на тези милинки съм правила по усет, спомени и вкус. Ако обичате по-зърнеста структура в поливката, поръсете галета вместо брашно.










































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар