понеделник, 3 февруари 2014 г.

Картофени банички





























Картофени банички


Необходими продукти:


250 гр. точени кори 
олио за намазване на корите 
1/2 кг. картофи
1 глава лук
на вкус - стрит черен и червен пипер, джоджен, чубрица, сол
1 лъжица меко краве масло и толкова олио за пържене на плънката
черен сусам за поръсване
1 яйце за намазване
























































































































































































Приготовление:


* Картофите се сваряват в подсолена вода без да се белят. Щом са сварени се охлаждат в студена вода. Охладените картофи се обелват и нарязват на дребни кубчета.
* Лукът се обелва и нарязва на ситно.
* В тиган се загряват равни части краве масло и олио. В тях се запържва лука и към него се добавят наситнените картофи.
* Запържената плънка се овкусява със сол, черен и червен пипер, чубрица и джоджен, а после се оставя да изстине.
* Всяка точена кора се напръсква с олио след което леко се разнася с четчица, за да се намасли навсякъде равномерно, но не прекомерно. Прегъва се на две като съвпадате тесните страни. Прегънатата кора се нарязва на 4 триъгълника.
* В основата на всеки триъгълник се поставя по 1 супена лъжица от картофената плънка и се навиват като сърмички. Тоест плънката се опакова, за да не изпада от баничките, а крайният им вид наподобява формата на пурички.
* Баничките се подреждат в тава застлана с хартия за печене, след което се намазват с разбито яйце и 1 чаена лъжичка олио, а после се поръсват с черен сусам.
* Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до лекото им порозовяване.
* Поднесете с кисело мляко.

Да ви е вкусно!


От личната ми кухня.































































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар