събота, 25 януари 2014 г.

Снежни сладки-''Сечковки''

Снежни сладки-''Сечковки''


Необходими продукти:


За платката:

6 яйца
150 гр. брашно ( тип 500 )
150 гр. пудра захар
1 ванилия на прах
1 щипка сол

За сглобяването:

3 яйчени белтъка
120 гр. пудра захар
сливов или шипков мармалад за намазване
червени сушени плодове ( вишни, череши или боровинки )
бадемови или кайсиеви ядки
при желание може да поръсите и кокосови стърготини
Приготовление:


* За платката разделете жълтъците от белтъците в две по-дълбоки купи. Белтъците разбийте на твърд сняг с 1 щипка сол. Жълтъците разбийте със 150 гр. пудра захар и ванилията.
* Добавете разбитите белтъци към жълтъците и с леки движения ( без миксера ) смесете всичко като внимавате да не спаднете пухкавостта на сместа.
* Пресейте брашното и на порции го добавяйте към сместа, като разбърквате внимателно до усвояването му.
* Използвайте оригиналната тава на фурната или друга със същите размери, като предварително сте я застлали с хартия за печене. Излейте подготвената смес и я печете в предварително загрята фурна на 170 градуса до лекото и порозовяване.
* След изпичането, платката се покрива с влажна добре изцедена кърпа и се оставя да изсъхне върху нея. Влагата ще я запази еластична докато я обработвате.
* От готовата платка се изрязват еднакви кръгчета с диаметър около 2 см.
* Групирайте кръгчета от по 4 бройки или колкото вие си прецените така, че да образуват една сладка.
* Всяко парченце се намазва с мармалад и се слепват по височина.
* В купа разбивате 3 белтъка със 120 гр. пудра захар на твърд сняг и с тази смес покривате горната част на подготвените сладки.
* Бучнете най-отгоре върху всяка сладка по едно бадемче или сушена вишна, а може и да поръсите с кокосови стърготини и ги запечете в предварително нагрята фурна на 180 градуса до порозовяването на белтъците.


Да ви е вкусно!


След като се бях отказала да правя руло, каквато ми беше първоначалната идея, а вече платката бе готова, се сетих, че като деца си играехме да сглобяваме подобни сладки и реших да съживя тези спомени. Беше много приятно, защото всички се включиха да плескат белтък и стана доста весело, след което решихме, че снимките ще се правят на снега до посаденото дърво от единия ми син. Сладките много ни се усладиха, хапнахме си ги направо навънка и си мисля, че си заслужиха името Снежни сладки-''Сечковки''. Мисля и тази година като падне снега да понаправя отново, за да съживя емоциите. Няма коментари:

Публикуване на коментар