четвъртък, 5 декември 2013 г.

Скумриена салатна закуска ''Ропотамо''




























Скумриена салатна закуска ''Ропотамо''


Необходими продукти:


3 големи скумрии почистени от главите и вътрешностите, без опашки и перки
1 чаена чаша бяло вино ( не пропускайте тази съставка )
1 кафена чашка вода
1 чаена чаша сварен бял боб
1 чаена чаша сварен грах 
2 средно големи моркова нарязани на кръгчета
1/2 чаена чаша нарязани на дълги ивици червени пиперки от маринована трушия ( това дава специфичния вкус на тази рецепта )
1 чаена чаша нарязани на едри кръгчета мариновани краставички 
5-6 чери доматки или заменете с 1 голям едро нарязан домат с люспата
4-5 супени лъжици гъсто доматено пюре
сол на вкус
4-5 супени лъжици олио
1-2 дафинови листа
6-7 зрънца бахар
1-2 чаени лъжички захар, за да пречупят леко доматите
магданоз по вкус за готвене и за сервиране


















































Приготовление:


* Рибата се реже на едри шайби с дебелина около 5-6 см.
* В глинен гювеч се подрежда ред риба, ред от посочените зеленчуци и подправки.
* Полива се с малко от смесените вода, вино, доматено пюре и олио.
* Пак се реди риба и зеленчуци, пак се полива от винено-доматената смес и така до изчерпване на продуктите.
* Гювеча се похлупва с похлупак или алуминиево фолио и се пече до готовност. Ястието става сравнително бързо след като фурната се стопли. Само не забравяйте, че когато готвите в глинени съдове, трябва да ги поставите в студена фурна, за да не ви се спукат. 
* Тази салатна закуска се сервира студена и е чудесно мезе за бяло вино или бира.

Да ви е вкусно!


В детството ми се предлагаха истински вкусните консерви ''Ропотамо'', но отдавна не съм попадала на нито един вариант на тези носталгични храни. Затова реших да ви споделя рецептата на татко, която според мен ще ви припомни вкуса на тази консерва, а за любителите на риба, които не са я опитвали се надявам да им се хареса и да им се услади.















































































2 коментара: