понеделник, 9 декември 2013 г.

Телешко варено





























Телешко варено


Необходими продукти:


Телешки джолан ( можете да помолите в месарския магазин да ви нарежат джолана на шайби, според броя хора за които ще готвите )
Средно големи картофи да има по 2 на порция.
Морков по 1 на порция.
Домат по 1 на порция.
1 глава лук за цялото варено.
1 цяла целина глава и стръкове.
Няколко зрънца черен пипер по ваша преценка.
Няколко зрънца бахар по ваша преценка.
Сол на вкус.
5-6 супени лъжици олио.
 
При сервиране:
магданоз, оцет , стрит чесън и стрит черен пипер по желание 















































































Приготовление:


* Телешкото месо се сварява само със зърната черен пипер и бахар до готовност, като задължително по време на варенето се премахва образувалата се пяна до получаване на бистър бульон.
* След сваряването на месото се добавят почистените цели картофи, нарязаните на много едро моркови, главата целина също нарязана на едро заедно със стръковете и листата, почистената цяла глава лук и олиото.
* Когато картофите са полу-сварени се добавят целите домати, почистени само от дръжките и вареното се посолява.
* Всичко се доварява на тих огън.
* Телешкото варено се поднася горещо с подправките по желание.

Да ви е вкусно!


Една чудесна рецепта за по-студено време, която ще ви сгрее и разбира се засити.




























3 коментара:

  1. Наистина много вкусно и засищащо! Ако ми позволите,ще споделя и една малка подробност от "нашата "рецепта.Оставяме необелена най-вътрешната люспа на лука и го разрязваме на две половини.След това захлупваме разрезите направо на плочата на котлона и ги запичаме няколко минути .И ги добавяме в бульона цели,без да ги режем повече.Така бульона добива един златист приятен цвят и още по-добър вкус.Опитайте!

    ОтговорИзтриване
  2. Раче, идеята ти за печен лук е чудничка. Много ми допадна. Другия път като правя ''Телешко варено'' ще пробвам и съм сигурна, че ще стане още по-вкусно, защото правя една ''Печена чорба'' в която всички продукти първо се жарват на сух тиган, а после се варят, тогава вкусът става неузнаваем и неповторимо вкусен.Някой ден и нея ще кача в блога. Благодаря ти, че не ме забравяш. Винаги се радвам на посещенията ти. Поздрави и успех с твоето хоби за красиви картички!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съм се абонирала и получавам известие за всяка публикувана от теб рецепта!Поднасяш ги много апетитно,и аз направо се радвам,че имам толкова дълъг работен ден,та нямам време за готвене. Иначе щях да стана отново 100 кила!

      Изтриване