неделя, 8 декември 2013 г.

Шаран в гръцки сос





























Шаран в гръцки сос


Необходими продукти:


1 шаран около 1 кг. почистен от люспи и вътрешности

За соса:

3 супени лъжици с връх гъсто доматено пюре
3 супени лъжици зехтин
1 чаена чаша бяло вино
1 чаена чаша вода
1 супена лъжица брашно 
1 супена лъжица захар
1 щипка канела
смляна морска сол на вкус
смлян сладък бахар на вкус
смлян черен пипер на вкус

За гарниране:

лимон нарязан на резенчета
чери доматки преполовени
няколко стръкчета магданоз
половинки ядки орех



























Приготовление:


* Смесете всички посочени продукти за гръцкия сос.
* Полейте малко по дъното на тавата и положете шарана.
* Залейте го с останалия сос.
* Покрийте тавичката с алуминиево фолио и печете, като от време на време открехвате фолиото и заливате шарана със соса.
* По ваша преценка по някое време премахнете изцяло фолиото и оставете рибата да добие приятен загар.
* Сервирайте в подходящ съд като гарнирате шарана заобиколен със семплата декорация от лимони, ядки, домати и магданоз.
* Соса се сервира отделно в сосиера, така всеки може да си полее рибата по желание.

Да ви е вкусно!


По принцип обичам черноморска риба, все пак съм Варненка, но заради традицията приготвям и шаран. Тази година реших да е по-семпъл, като използвах един от гръцките сосове на татко и останах много доволна от резултата.









Няма коментари:

Публикуване на коментар