неделя, 8 декември 2013 г.

Пълнени лукчета от ориента в доматен сос





























Пълнени лукчета от ориента в доматен сос


Необходими продукти:


5-6 големи глави каба лук
1 кг. телешко мляно месо
1/2 чаена чаша почистен и измит едър ориз
1/2 чаена чашка наситнен магданоз
2-3 супени лъжици олио или зехтин
сол на вкус
стрит черен пипер на вкус
стрит сладък бахар на вкус
2-3 щипки стрит кардамон

  За соса:

5-6 големи сочни домати настъргани на сос без люспите.
1 шепа наситнен магданоз
сол на вкус
4-5 супени лъжици пречистено масло, но може да замените с олио или зехтин
стрит черен пипер на вкус
стрит сладък бахар на вкус






































































































Приготовление:


* Почистете главите лук от люспите, мустаците и дръжките.
* Срежете всеки лук само до средата от едната страна по височина така,
че да се използва всяка люспа, за напълване с плънка и да се навие на сърмичка.
* Заврете вода и бланширайте главите лук, така както са сцепени до сърцевината, докато омекнат. Трябва да са удобни за работа, но не да са разварени.
* Подгответе сместа като объркате добре телешкото мляно месо със подправките, ориза и олиото.
* Слагайте достатъчно от плънката във всвяка отделена лучена люспа и навивайте на руло, което наподобява сърмичка.
* Подредете напълнените лукчета в тава намазана с избраната от вас мазнина и залейте с посочените продукти за соса. 
* Печете докато лукчетата се надуят от набъбналия ориз и се зачервят отгоре, а доматения сос намали обема си наполовина. Ако желаете може да сгъстите допълнително само доматения сос.
* Поднесете този ориенталски деликатес с част от доматения сос, поръсен с наситнен магданоз и предпочитано от вас вино.

Да ви е вкусно!


От странстванията на леля ми в ориенталския свят.






















































Няма коментари:

Публикуване на коментар