вторник, 3 декември 2013 г.

''Пиратска'' рибена чорба






























''Пиратска'' рибена чорба


Необходими продукти:


1 голям обезлюспен домат
смляна морска сол на вкус
смлян черен пипер на вкус
олио на вкус
3-4 моркова нарязани на едри търкалца
част от глава целина според вкуса ви, нарязана на хаотични парченца
1 стрък от зелената част на целината нарязана на ситно
лющян ( девисил ) около 4-5 стръка нарязани на ситно
5-6 средно големи картофа нарязани на едро, но удобни да се побират в лъжицата все пак
1-2 средно големи глави кромид лук, цели, почистени
около 150-200 грама мидени ядки от черноморски миди по възможност пресни ( добиват се от около 1и1/2 кг. цели миди с черупките )
около 150 грама черноморски скариди 
Няколко вида риби според сезона и възможностите ви, но да са черноморски.
Най-вкусната черноморска риба от която може да ползвате някаква част е калкана, но вече това е само спомен от детството или недостъпна риба на щанда.
За днешната рибена чорба в мрежата на '' пиратите '' се хванаха:
1 средно голям лаврак
1 средно голям кефал
4 чернокопа
6 по-едри сафрида
3 броя лихмус ( кая, попче )
1 шепа хамсия























































Приготовление:


* Мидите се сваряват, а после се почистват от черупките. 
* В мидения бульон се сваряват и скаридите, които ако ви се играе може да почистите.
* Полученият бульон се прецежда първи път и в него се пускат за сваряване почистените риби.
* Сега се посолява и добавя още вода, защото част от нея е извряла.
* След като рибите се сварят, много внимателно се почистват от костите.
* Бульона се прецежда втори път и в него се поставят всички нарязани зеленчуци, подправя се с черния пипер и няколко лъжички олио, без да се слагат рибите на този етап.
*Заделете си малко от лющяна за поръсване при сервирането на чорбата.
* Щом картофите леко поомекнат, добавете всички риби, мидени ядки и скариди.
* Готовата чорба сервирайте гореща с наситнен лющян, прясно стрит черен пипер и лимоново резенче.

Да ви е вкусно!


Рибените чорби бяха специалитета на татко, но тогава калкана присъстваше във всяка и вкуса им си остана незаменим! А името '' Пиратска '' рибена чорба идва от неговите разкази, защото татко винаги ми разказваше по някоя морска случка свързана с пирати.След като сготвеше такава чорба обикновено завършваше с фразата: ''А сега да видим днес какво се е уловило в нашата пиратска мрежа....'' и с щедра усмивка ми връчваше купичка пълна с рибена чорба, в която аз започвах да ровя и да отгатвам след всяка хапка съдържанието и. Пожелавам ви тази '' Пиратска '' вкусотия да ви се услади така, като на мен и моето семейство, но първо трябва да си я приготвите!
























































Няма коментари:

Публикуване на коментар