вторник, 24 декември 2013 г.

Хлебен Коледен венец с пълнеж





























Хлебен Коледен венец с пълнеж


Необходими продукти:


1 яйце за намазване на хлебчето

За тестото: 

1 пакетче суха мая ( 7 гр. )
750 гр. брашно ( тип 500 )
40 гр. зехтин
50 мл. прясно мляко сварено с 25 гр. краве масло, а после охладено, но не студено
300 мл хладка вода
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол





























































































































































За пълнежа:

печени домати в зехтин или печен пипер
около 100 гр. добре изцедено краве сирене
листенца магданоз
( количествата си преценете вие )



































































































































Приготовление:


* Омесва се меко тесто от посечените продукти и се разточва на кръг с дебелина около 0,5 см.
* Кръга се разрязва на радиални части.
* От разрязаните триъгълници се подрежда нов кръг с празна среда, като целта е, триъгълниците да се застъпват образувайки слънчеви лъчи.
* Върху застъпените крайчета на тестото се подреждат доматките или пипера ( зависи какво сте си избрали ), а върху тях сиренцето и магданозеца.
* Крайчетата на стърчащите триъгълници се загръщат върху плънката леко на една страна, за да се получат пролуки от плънката по образувалия се венец.
* Намажете повърхността на венеца с разбито яйце и оставете да втаса.
* Втасалият венец се пече в предварително загрята фурна на 250 градуса до готовност.
* Важно е да го подредите направо в тавата, за да не го местите и да е върху хартия за печене.
* Готовия венец се намазва с краве масло.

Да ви е вкусно!




































































































































Този венец има близък вкус с пица ''Маргарита''. Много ми допадна начина на свиване на венеца, който ми показа най-големия ми син ( не знам на какво ги учат в техническия университет, но донесе доста интересни рецепти от студенския си живот, които постепенно ще вписвам в блога си ) Може да импровизирате с плънките по ваш вкус. Моите комбинации са : Пилешко печено с гъби, печени тиквички с копър и стрит чесън, печен червен пипер със сирене и магданоз, пържено кълцано свинско с кашкавал и черен пипер и други плънки според настроенията ми.




1 коментар: