понеделник, 23 декември 2013 г.

Пълнена кисела зелка с месо и праз за Коледа в бял сос





























Пълнена кисела зелка с месо и праз за Коледа в бял сос


Необходими продукти:


1 средно голяма кисела зелка
готварски канап за връзване на зелката

За плънката:

1 кг. свинско месо от бут нарязано на хапки
500 гр. свински гърди смлени на едро или накълцани
1 кафена чашка едрозърнест ориз
1 стрък праз нарязан на резени около 2 см.
2 супени лъжици сушен праз на люспи
1 чаена лъжичка семена от ким
3-4 сухи пиперки натрошени в хаванче на едри люспи
смлян черен пипер на вкус
3 супени лъжици смлян сладък пипер
2 кафени чашки зелева чорба вместо сол
3 кафени чашки вода
олио за готвене


За соса:

3 супени лъжици брашно
3 супени лъжици олио
1 кафена чашка от сготвения отделил се сос на зелката
прясно мляко за разреждане на соса по ваша преценка ( според вкуса си може да сложите повече мляко за по-рядък сос или по-малко за по-гъст сос )























































































































































































Приготовление:


* Плънката се запържва с подготвените за целта продукти, като се добавят и двете чашки зелев сок накрая до абсорбирането им.
* Зелката се очиства от остатъците на кочана и листата се отделят.
* От готварския канап се отрязват 7-8 по-дълги конеца, колкото да обхванат пълнената зелка и да я завържат. Самите канапчета се изравняват и се връзват в един общ възел в средата.
* Подготвените канапчета се слагат в средата на голяма чиния, а краищата се оставят да висят извън чинията.
* Зелевите листа се подреждат върху канапчетата в плътен и голям кръг със застъпващи се краища. По средата на кръга се слага листо, което служи за основа.
* В средата на листата се поставя запържената плънка като листата се увиват около нея и всичко това се завързва с канапчетата като бохчичка.
* Подготвената зелка се поставя в гювеч върху няколко зелеви листа.
* Добавят се 3 кафени чашки вода, а после гювеча се похлупва с капак.
* Съдът се поставя в студена фурна, за да не се счупи и чак тогава фурната се наглася на 200 градуса.
* Ястието се пече в продължение на 4 часа.
*Белия сос се приготвя като в олиото запържите брашното, после го разредите с малко от отделения сос на зелката и прясно мляко до желаната от вас гъстота.
* Поднесете пълнената зелка цяла като отстраните предварително канапа с който сте я завързали и я разрежете на порции пред хранещите се. Сипете върху всяко парче по малко от топлия бял сос.

Да ви е вкусно!


Една народна рецепта, която разнообразява зимните вечери, както и Коледната трапеза. Винаги ще съм благодарна на татко и леля за това ,че ми оставиха толкова вкусно наследство.






































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар