неделя, 22 декември 2013 г.

Сушени пиперки пълнени с месо в млечен сос





























Сушени пиперки пълнени с месо в млечен сос


Необходими продукти:


500 гр. смляно свинско месо от плешка
500 гр. смляно телешко месо от плешка
2 кафени чашки едър ориз
1 кафена чашка сушен кромид луд или заместете с прясно нарязан на ситно
стрит черен пипер на вкус
сол на вкус
1 сушена пиперка стрита на едро
сушени пиперки ( бройката си я определяте вие според големината на сушения пипер )
4-5 супени лъжици олио

За млечния сос:

2 супени лъжици брашно
1 щипка сол ( соса трябва да е по-безсолен, за да подчертае силния вкус на пълнените сушени пиперки )
около 300 мл. прясно топло мляко ( може да разредите с повече ако обичате соса де е по-рядък или да не наливате всичко  ако предпочитате да е като кашица )


Няколко свежи листенца от магданоз при сервиране.




































































































































Приготовление:


* Сушените пиперки се накисват в гореща вода, за да се пълнят по-лесно като се отпуснат.
* Докато си се киснат си вадите по една пиперка и я пълните, а другите продължават да се киснат.
* За пълнежа смесете двата вида смляно месо, лука, почистения и измит ориз, подправките, олиото и посолете.
* С посочената плънка напълнете пиперките и ги подредете в гювеч.
* Налейте водичка колкото да ги покрие.
* Поставете керамична чиния върху тях и ги захлупете с капака на гювеча.
* Поставете в студена фурна и стартирайте на 200 градуса.
* Пиперките се пекат около 4 часа, а после се остават още 1 час без  да се отварят.
* За млечния сос поставете 3 супени лъжички олио в тиганче и сипете брашното със солта като бъркате, за да не станат гранулки. Щом брашното промени лекичко цвета си започнете да наливате от топлото мляко и не забравяйте да бъркате.
* Пиперките се поднасят с мъничко от млечния сос и се поръсват с листенца от магданоз.

Да ви е вкусно!


От семейните рецепти.










































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар