вторник, 17 декември 2013 г.

Зимен лучник





























Зимен лучник


Необходими продукти:


1 кг. брашно ( тип 500 ) и още малко за доизмесване
450 мл. топла вода
1 пакетче суха мая ( 7 гр. ) 
2 равни супени лъжици захар
1 кафена чашка зехтин
1 равна кафена лъжичка сол

За пълнежа:

около 400 гр. кромид лук
100 гр. орехови ядки ( може сурови, може и печени )
около 3-4 супени лъжици едро натрошен, сушен, сладък пипер
5-6 супени лъжици олио за готвене 
сол на вкус
















































































Приготовление:


* Първо се приготвя тестото, като в удобен съд се разтваря маята в топлата вода, зехтина и захарта.
* Маята не се оставя да втасва, а веднага се пресява брашното със солта към нея.
* Омесва се тесто с гладка и мека структура.
* Тестото се покрива и се оставя да втаса някъде на по-топло място за 30 мин.
* Докато тестото втасва може да си приготвите плънката.
* Почистете лука от люспите и мустаците, след което го нарежете на полумесеци.
* Запържете лука в олиото, като го посолите на вкус.
* Към почти запържения лук добавете средно натрошените орехови ядки и сушения пипер.
* Разбъркайте и оставете готовата плънка да изстине.
* Втасалото тесто разточете или по-скоро раздърпайте с пръсти в продълговата форма.
* Разпръснете равномерно плънката върху тестото и навийте на руло.
* Самото руло пресучете няколко пъти, а после го завийте на голям геврек. Центъра му трябва да е свободен, защото в него се поднася чинийка с пържен лук.
* Поставете подготвения лучник върху хартия за печене, за да не залепне по дъното на тавата или ако не разполагате с хартия, намажете тавичката с олио след което посипете с малко брашно, като излишното го изтупате.
* Печете в предварително загрята фурна на 250 градуса до готовност.
* Изпеченият лучник се намазва лекичко с зехтин.

Да ви е вкусно!


Рецептата е от баба ми и е страхотна за зимните дни. Има вариант и на летен лучник , който се прави с пресен лук , орехови ядки, но без сушени пиперки.
















































































Няма коментари:

Публикуване на коментар