четвъртък, 5 декември 2013 г.

Солена торта с пушена скумрия





























Солена торта с пушена скумрия


Необходими продукти:


9-10 средно големи картофа ( сварени в подсолена вода, а после обелени и нарязани на дребни кубчета )
3-4 големи моркова ( сварени и нарязани на ситни кубчета )
майонеза около 450 гр.
1 голяма пушена скумрия, но бихте могли да замените и с друга пушена риба
5-6 стръка зелен лук-наситнен
150 гр. пушено сирене за настъргване на едро ренде
50 гр. обезкостени зелени маслини-наситнени
магданоз и копър наситнени, а количеството е  според вашия вкус
1 пакетче крема сирене от 125 гр.

За декорация:

Настърган на ситно ренде кашкавал за повърхността на тортата.
Лимонови резенчета за периферията на тортата.
Можете да използвате скариди, парченца пушена сьомга, розова херинга или от пушената скумрия за да подчертаете рибния характер на пред ястието.
Пъдпъдъчите яйца са подходящо допълнение. 
Магданоза нарязан на ситно, за да облечете отстрани солената торта.
Заделете си и парченца морков.
Може да добавите и ивички черни маслини.
Набучете перца от зелен лук.
 Може да смесите от розовата херинга с крема сирене и да шприцовате розички по бордюра на тортата.
Декорирайте по ваш вкус!






























































































































* За първия ред на солената торта смесете част от картофите с наситнения лук,  малко магданоз, копър, морков и маслини, като споите всичко с няколко лъжички майонеза.
* Оформете пласта във форма за торта с подвижен ринг, но ако не разполагате, оформете старателно, всичко директно върху по-голяма чиния. 
* Всеки ред се оформя с притискане, за да има плътност и тортата да запази формата си.
* За втория ред смесете част от скумрията с малко изцеден лимонов сок, наситнен копър на вкус, половината от пушеното сирене и майонеза.
* Не забравяйте да притиснете добре и втория ред.
* Третия ред се състои от маслини, пакетче крема сирене, мъничко майонеза, морковчета и магданоз.
* За четвърти ред повторете реда със скумрията.
* Завършете с пети ред, който е като първия с картофите.
* Подготвената торта се оставя за няколко часа в хладилник да се стегнат пластовете.
* След като солената торта е престояла в хладилника е готова за декорация.
* Отстранете тортения ринг и декорирайте по ваш вкус.
* Поднесете като пред ястие с чаша избрано от вас вино.

Да ви е вкусно!


Рецептата е подходяща за Никулден и не само.







































































































2 коментара:

  1. Следващият път, когато имам гости смятам да пробвам солена торта ...само че другата рецепта ( с палачинковите блатове), защото все ще се намери някой, който не обича риба :)

    много са красиви!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, права си, винаги има някой който не хапва рибка, даже и аз си имам едно такова момченце у дома, просто трябва да го кандардисвам дълго време, а накрая яде само добре почистена риба, която е печена на фурна или скара и то трябва да е морска с бяло месо. Много ми е трудно да го накарам да я консумира, но за сметка на това останалите ми мъже са ужасно лакоми, щом им предложа риба, а за себе си да не говоря, мога да си хапвам само нея и изобщо не бих погледнала месо.

    ОтговорИзтриване