неделя, 15 декември 2013 г.

Рошави бисквитки със сладко и орехи




























Рошави бисквитки със сладко и орехи


Необходими продукти:


1 пакетче меко краве масло ( 125 гр. )
50 гр. кристална захар ( 1 кафена чашка )
1 яйце
1 ванилова есенция или бурбонска ванилова захар ( 10 гр. )
150 гр. брашно ( тип 500 ) ( 1 чаена чаша )
1-2 щипки сол
100 гр. средно натрошени орехови ядки, но може да замените с бадеми, лешници, фъстъци или кокосови стърготини
100 гр. любимо ваше сладко, много подходящи са сладката от сини сливи, малини или ягоди
хартия за печене на сладките




































































































































Приготовление:


* Смесете маслото със захарта и разбийте за около 2-3 минути докато маслото започне да усвоява захарта.
* Добавете само жълтъка и отново разбъркайте всичко много добре.
* Смесете солта и брашното, а после ги добавете и тях към маслената смес, като бъркате докато всичко се смеси хубаво.
* Оставете сместа за 1 час в хладилника, така ще е по-удобна за работа.
* През това време може да си разбиете белтъка на пяна и да натрошите ореховите или други избрани от вас ядки.
* От охладеното тесто направете фитил с дебелина около 2,5 см. и го разрежете на парченца около 2 см.
* Всяко парченце направете на топчица.
* Топвайте топченцата първо в купата с белтъка, а после в чинията с натрошените орехи.
* Подредете вече рошавите топчета в тавичка, застлана с хартия за печене.
* С пръстче направете вдлъбнатина върху всяко топченце така, че да се образува ямка, но внимавайте да не пробиете тестото на дъното, за да не изтече пълнежа.
* Сипете по мъничко в ямката на всяко топче от избраното сладко.
* Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса до тяхното зачервяване.
* Оставете ги да изстинат и тогава ги извадете от тавичката, за да не се начупят.

Да ви е вкусно!


Това е една от бабините рецепти за дребни сладки.



































































































































6 коментара:

  1. Тази сутрин се опитах да пиша,но май нищо не излезе. Сиси,отново си публикувала страхотна рецепта! Знаеш ли от колко време си мисля за тези"орехчета",а не си спомням къде съм сложила рецептата!И тази сутрин гледам - ето ги!Как разбра че ги търся? Даваш ми и нова идея-да ги гарнирам със сладко. Ние ги печем без сладко,и после ги овалваме с пудра захар.Но със или без сладко,бисквитките са много вкусни - направо се топят в устата! Особено ако успеете да ги запазите до следващия ден!

    ОтговорИзтриване
  2. У дома почти никога не остава нещо за другия ден. Приготвям всичко в колосални количества, но нали храня само мъже, трудно им смогвам. А тези бисквитки пека като в пекарна, докато не кажат Стоп!

    ОтговорИзтриване
  3. Много благодаря за прекрасната рецепта! Откакто я открих преди месец, почти всеки ден ги правя. Много ги харесваме. Весели празници на всички!

    ОтговорИзтриване
  4. Боряна, весели и уютни празници, пожелавам на теб и на всички около теб! Благодаря за добрите думи!

    ОтговорИзтриване
  5. Сиси, страхотни са!Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Михаела! Радвам се, че бисквитките са ти харесали и ти пожелавам весели празници!

    ОтговорИзтриване