понеделник, 2 декември 2013 г.

Содена питка





























Содена питка


Необходими продукти:


2 броя яйца
500 гр. кисело мляко ( 2% )
1 кг. брашно ( тип 500 )
1 равна супена лъжица сол
1 равна супена лъжица сода бикарбонат
4 супени лъжици олио







































































Приготовление:


* Счупваме яйцата и ги разбиваме със солта и олиото.
* Добавяме киселото мляко в което сме сложили содата.
* Разбъркваме хубавичко и сипваме 2 пъти пресятото брашно.
* Омесваме меко тесто.
* Оформяме питката и я печем в предварително загрята фурна на 225 градуса до готовност.
* Готовата питка може да натриете с бучица краве масло и да завиете докато изстине.

Да ви е вкусно!


































































С много обич меся содени питки, които винаги ме връщат при баба. Това са скъпоценни спомени предизвикани от уханието на току що изпечено топло хлебче. Предполагам, че много от вас са закътали в душата си подобни емоции. Без значение дали ще сложим повече яйчица, за да стане питката по-жълтичка или изобщо няма да сложим, това си решава всеки, който иска да опита  содена питка и да си спомни вкуса и.

Няма коментари:

Публикуване на коментар