вторник, 5 ноември 2013 г.

Бабината погача































Бабината погача


Необходими продукти:


500 мл. прокиснало прясно мляко
1/2 кафена лъжичка хлебна сода
20 гр жива мая или 1 пакетче суха мая ( 7 гр. )
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
3 яйца ( 1 жълтък се запазва за намазване, а в тестото се ползват 2 цели яйца и 1 белтък )
2-3 супени лъжици олио за тестото и още 4-5 лъжици за намазване на отделните тестени части
 1 кг брашно и още около 100 гр. за доизмесване на тестото
бял сусам за наръсване на погачата



























































































































Приготовление:


* Първо си втасваме маята като я смесваме с леко прокисналото прясно мляко, захарта, 2-3 лъжички олио и 100 гр. брашно.
* Разбърканата кашица се покрива, за да и е топличко и се оставя да шупне.
* Към шупналата мая добавяме 2 разбити яйца и само белтъка на третото.
*  След като сме разбъркали сместа до тук, изсипваме пресятото вече брашно със солта и содата бикарбонат и омесваме тестото. Ако е необходимо добавяме още малко брашно, колкото да спре да лепне тестото, което колкото по-дълго месим, толкова по-еластично ще става.
* Омесеното тесто се разточва на фитил, който се реже на парчета с размера на кокоше яйце.
* Всяко парченце се разтегля по дължина до 10 см. и лекичко се намазва с олио, а после се навива на руло или по-точно като кифличка.
* Подредете 3 рулца в средата на застлана с хартия за печене тава, а около тях разположете като слънчеви лъчи останалите рулца.
* Намажете подготвената погача с разбития жълтък и оставете да втаса докато си удвои обема за среда с по-гладка структура. Ако искате обаче, погачата да е с по-големи шупли, то тогава я оставете да втасва по-дълго докато си утрои обема.
* Поръсете със сусам и след като е втасала я изпечете на 225 градуса. Може да сложите във фурната метално съдче пълно с вода, за да овлажнява въздуха по време на печене. 
* Ако искате да запазите повърхността на погачата златиста, то тогава щом видите, че е захванала коричка може да я покриете с алуминиево фолио, но ако не искате, просто си я оставете да се пече открита и тя ще стане много хрупкава.
* Оставете готовата погача покрита за половин час преди да я консумирате.


Да ви е вкусно!




Няма коментари:

Публикуване на коментар