сряда, 16 октомври 2013 г.

Спаначено руло с шунка




























Спаначено руло с шунка


Необходими продукти:


За платката:

3 яйца
500 гр. спанак
1-2 щипки сол
3 супени лъжици брашно

За пълнежа:

Няколко много тънко нарязани парченца шунка (колкото да покрият плътно повърхността на готовата платка)
2 пакета крема сирене (общо 250 гр.)
2 супени лъжици майонеза
стрит черен пипер на вкус
на върха на кафена лъжичка индийско (мускатово) орехче
3-4 чери доматчета за декорация
няколко перца от пресен лук за декорация
3-4 заделени свежи листенца спанак за декорация






































































Приготовление:


* Бланшираме спанака във вряща вода за съвсем кратко само колкото да омекне, а после го охлаждаме шоково в студена вода, за да запазим максимално свежия му цвят.
* Изцеждаме го старателно и накълцваме на много ситно.
* В удобен съд разбиваме яйцата с 1-2 щипки сол докато удвоят обема си и станат на пухкав крем. За случая е по-удобно да ползвате миксер, тъй като времетраенето на това действие е около 7-8 мин, в зависимост от мощността на вашия ел. уред.
* Добавяме към наситнения спанак разбитите яйца и разбъркваме съвсем лекичко с виличка.
* Пресяваме брашното и също го изсипваме при сместа, като отново разбъркваме внимателно, за да запазим бухналоста на яйцата.
* Изливаме всичко в тавичка, в която сме поставили хартия за печене и разстиламе сместа равномерно по цялата повърхност.
* Печем в предварително подгрята фурна на 180 градуса до съвсем лекичко порозовяване.
* Докато платката се пече смесете в купа крема сиренето, майонезата , черния пипер и индийското орехче. Отделете си от сместа 2-3 супени лъжици за декорация. 
* Изпечената платка, както е с хартията се поставя върху по-голямо парче плат (кърпа), която е била предварително намокрена и добре изцедена. Ако имате тънка точилка, навийте платката на руло върху нея заедно с кърпата, ако нямате просто я навийте както ви е удобно, но внимавайте да не я накъсате.
* Оставете я да изстине за десетина минути в това състояние.
* Студената вече платка се развива и от нея се отстраняват кърпата и хартията.
* Върху разтворената платка се нанася крема, който трябва да я покрие цялата, а върху него се подреждат парченцата шунка.
* Така подредено, всичко се навива на руло, завива се във фолио и се оставя да стегне за няколко часа в хладилник.
* Поднесете готовото руло върху легло от спаначени листенца, а отгоре му шприцовайте от крема, който заделихте предварително и бучнете по парченце от чери доматчетата. Чаша бяло вино е чудесно допълнение към спаначеното руло с шунка.

Да ви е вкусно!


От френската кухня.




































2 коментара:

  1. Откога ми се върти "спанак"из главата,но по навик все беше придружен от агнешко(малко непоносимо за финансите,което пък се отразява зле на храносмилането :D).Благодаря ти за вкусната идея!

    ОтговорИзтриване
  2. Раче, твоите посещения много ме радват! Щом ти харесва спанака, специално за теб ще публикувам още една рецепта съвсем скоро.

    ОтговорИзтриване