сряда, 30 октомври 2013 г.

Царевично-пшенични хлебчета




















Царевично-пшенични хлебчета


Необходими продукти:


400 гр. фино царевично брашно
600 гр. пшенично брашно  ( тип 500 ) и още малко на око за доизмесване
60-80 гр. зехтин
1 пакетче суха мая ( 7 гр. )
1 супена лъжица равна захар
1 кафена лъжица сол
600 мл. топла вода
отделно малко царевичен грис за овалване на хлебчетата






































































Приготовление:

* Смесете маята, захарта, зехтина и водата с малко от вече пресятите брашна да се образува рядка каша.
* Оставете кашата да втаса.
* Към втасалата смес добавете брашната и солта.
* Омесете меко нелепнещо тесто.
* Оставете тестото да втаса.
* От втасалото тесто оформете хлебчета с желаната от вас форма, например можете да направите малки продълговати питки, наподобяващи на царевичен кочан.
* Поръсете или оваляйте питките в царевичен грис.
* Изпечете подготвените хлебчета в предварително загрята фурна на 250 градуса.
* Готовите хлебчета покрийте с дебела кърпа докато изстинат.
* Поднесете ги в комбинация с ароматно краве масло, парченце сирене и препечени червени пиперки.
* Тези царевично-пшенични хлебчета подхождат и на млечни супи или яхнии.

Да ви е вкусно!







































































1 коментар:

  1. Аз искам да попитам има ли рецепти, които са подходящи за хора, които не понасят глутен?

    ОтговорИзтриване