четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Египетски сладкиш ''Кайро'' още наричан ''Басбуса''





























Египетски сладкиш ''Кайро'' още наричан ''Басбуса''


Необходими продукти:


За сиропа:

400 гр. захар
470 мл. вода
1 супена лъжица розова вода
1 супена лъжица лимонов сок
фино настъргана кора от половин лимон

За сладкиша:

100 гр. обикновено брашно ( тип 500 )
300 гр. ситен пшеничен грис
140 гр. захар
100 гр. кокосови стърготини
1 чаена лъжичка бакпулвер ( 10 гр. )
2 яйца ( по-големи )
170 мл. разтопено краве масло
240 гр. кисело мляко
2 супени лъжици ванилов екстракт ( може да замените с есенция )

За декорация:

белени бадеми






















































































Приготовление:


* Смесете брашното, гриса, захарта, кокосовите стърготини, стопеното масло, разбитото яйце с   ваниловия екстракт и киселото мляко с бакпулвера. Размесете всичко.
* Намажете тавичката с парченце краве масло и изсипете сместа. Разрежете я на квадрати или ромбове. Върху всяко парче поставете по един обелен бадем.
* Изпечете сладкиша на 220 градуса в предварително загрята фурна до златисто.
* Полейте горещия сладкиш с изстиналия сироп (посочените продукти за сироп се кипват, като накрая се слага розовата вода и лимоновия сок )

Да ви е вкусно!
































































































Това е още една рецепта от записките на леля ми. Тя сравнява сладкиша с пясъка в пустинята. 
Пише: '' Цвета му е златен като пустинята, а трохичките в него се търкалят досущ като песъчинките и. Всяка капка сладък сироп с който е напоен се стапя от топлината на езика и се разлива ухание на рози по цялата ти уста. А когато го сдъвчеш, усещаш кокоса да поскръцва по зъбите ти...

Няма коментари:

Публикуване на коментар