неделя, 27 октомври 2013 г.

Кроасанена карамел торта




















Кроасанена карамел торта


Необходими продукти:


тортена форма с диаметър 24 см.
7-8 готови кроасана с шоколад всеки по 45 гр.
500 мл. прясно мляко
4-5 яйца
2 супени лъжици захар за млякото

за карамела:
5-6 супени лъжици захар
40 гр. течна натурална с метана

за декорация:
кондензирано мляко и настърган черен шоколад 






















































































Приготовление:


* Задължително застелете формата (тавата) с хартия за печене, чийто краища излизат извън периферията на съда.
* Разтопете захарта за карамела до покафевяване и добавете сметаната. Бъркайте сместа и щом започне да се надига я отстранете от котлона, за да не прелее, след което отново я върнете и така я кипнете 5-6 пъти.
* С готовия карамел залейте дъното на застланата форма.
* Подрете предварително срязаните на половина кроасани така ,че да се вижда шоколадовата им среда и ги разположете противоположно едни на други.
* Залейте ги със смес от разбитите яйца, 2 супени лъжици захар и прясното мляко.
* Покрийте с алуминиево фолио, за да не прегорят връхчетата на кроасаните.
* Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато сместа се стегне около кроасаните.
* Оставете изпечената торта да се охлади много добре и чак тогава я извадете внимателно от формата, защото се е отделил карамелен сос на дъното. 
* Гарнирайте с кондензирано мляко като го накапете хаотично върху тортата и поръсете с настърган черен шоколад.
* Сервирайте с чаша силно кафе, а защо не и с чаша уиски.


Да ви е вкусно!


Тази рецепта е от детските ми години, но мама я правеше с козунак, кекс, виенски кифлички, кифли с мармалад, а понякога и кифли с локум. Сега аз съм осъвременила тази рецепта, но вие винаги можете да заместите модерните кроасани с изброените продукти в началото, както и да гарнирате тортата по ваш вкус.

2 коментара:

  1. Наистина много вкусна торта! Моите деца не я оставяха дори да изстине добре.И вариантите са много,наистина.Добър начин да се използуват и козунак,и кекс,дори с хляб съм опитвала! За мен,обаче,вкуса на тортата с виенски кифлички си остава нанадминат! На това май му се вика носталгия по детството?(Толкова отдавна беше!)Да си жива и здрава,Сиси!


















    и

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Раче! Правиш ме щастлива,че с тази скромна рецепта съм докоснала сърцето ти. Опитвам се да създавам душевен уют на хората, които посещават това място, поне ми се иска да е така.

      Изтриване