неделя, 20 октомври 2013 г.

Приятелска погача с много сирене

Приятелска погача с много сирене


Необходими продукти:


около 1 кг. и 300 гр. брашно ( тип 500 )
1 пакетче суха мая ( 7 гр. )
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица захар
5 супени лъжици зехтин + още 3-4 за намазване между пластовете
800 мл. топла водичка ( но не гореща! )
400 гр. бяло саламурено сирене (  ако ви е много солено може да го накиснете в студена вода за 2-3 часа, като я сменяте често, за да се отмие солта ) 
за намазване на погачата е необходимо - 1 яйце
за гланц на готовата погача ви трябват 2-3 супени лъжици захарна вода ( 1 супена лъжица захар + 3 супени лъжици вода )Приготовление:


* В голям удобен съд за месене изсипете първо маята, 1 лъжичка захар, 5 лъжички зехтин, 2 лъжички брашно, 100 мл. от топлата вода. Разбъркайте и оставете на топло да втаса кашата.
* Към вече шупналата каша добавете останалата топла вода и започнете да пресявате брашното заедно със солта, като добавите първо само до 1 кг от брашното. 
* Омесете добре тестото и ако е необходимо добавяйте по още малко от останалите 300 гр., за да се доизмеси и да стане меко и не лепнещо тесто. 
* Сложете 1-2 лъжички зехтин на дланите си и го разделете на 4 равни части без да се престаравате, а преценете визуално.
* Намажете работния плот с 1 лъжичка зехтин и с длани и пръсти издърпайте парчето тесто до 5-6 мм. дебелина. Отгоре го намажете с 1-2 лъжички зехтин и натрошете по цялата повърхност около 100 гр. от сиренето.
* Издърпайте с ръце втората част от тестото и прихлупете върху първата. Повторете с останалите парчета по същия начин и завършвайте с натрошеното сирене.
* Навийте на дълго руло и леко го усучете.
* Разрежете получения фитил на последователни триъгълници.
* Застелете кръгла дълбока тава с хартия за печене.
* В средата на тавата сложете 5 от крайните парчета, като ги разположите наопаки, за да може при печенето те да разцъфтят. 
* Обиколете подредената среда с останалите триъгълни парчета, като продължавате да ги подреждате наопаки, противоположно на първоначалното им срязване. Оставете тестото да втасва.
* Щом тавата се напълни с втасалата погача , намажете с разбитото яйце и малко от захарната вода.
* Изпечете погачата в предварително загрята фурна на 225 градуса. Сложете в единия край на фурната метален съд с вода, за да се овлажнява въздуха по време на печене.
* Готовата погача намажете с останалата захарна вода и покрийте с дебела кърпа.
* Погачата се приготвя с много любов за най-добрите ви приятели, за това носи името ''Приятелска погача''

Да ви е вкусно!


Няма коментари:

Публикуване на коментар