сряда, 30 октомври 2013 г.

Пълнена тиква с чили кон карне





























Пълнена тиква с чили кон карне


Необходими продукти:


1 тиква цигулка от по-малките
1 кутия консервиран червен боб ( 800 гр )
500 гр телешко вратно месо
800 гр телешко мляно месо от плешка
люти чушки на вкус
чили на прах, също по вкус
1 супена лъжица сладък червен пипер
3-4 супени лъжици натрошен сушен пипер
1 сухо телешко бульонче, което може да замените със сол, но си го преценете на вкус
олио за готвене
2 средно големи глави наситнен лук
5-6 скилидки чесън накълцан на едро
пресен риган на вкус, ако не разполагате заменете със сух
пресен магданоз
класически сварен бял ориз за гарнитура























































































Приготовление:


* Тиквата се поставя легнала по дължина и с остър нож се отрязва част от горната страна така, че да се образува тъничко капаче.
* Самата тиква се почиства от семенниците и се доиздълбава, за да има повече място за плънката от чили кон карне.
* Вътрешността на тиквата се намазва с олио, посолява се и се натрива по желание с люта чушка. Капачето също.
* Слага се във фурната на 200 градуса само колкото да се поизпоти и се вади да си чака пълнежа.
* За пълнежа запържете лекичко лука, чесъна и добавете вратното месо, което е на малки късчета. Налейте 1 чашка вода и го оставете да се задуши до омекване.
* Преценете кога месото е омекнало и добавете мляното месо от плешка, червения пипер, наситнения магданоз, както и ригана. Разбъркайте докато каймата стане на трохи.
* Добавете прецедения червен боб от консерва, чилито на прах, натрошения сух пипер и похлупете ястието за още 10-15 минути.
* Накълцайте на едри парчета лютите чушки и ги смесете с месото. Вече може да посолите със сухия телешки бульон или ако сте избрали със сол.
* Изсипете чили кон карнето в подготвената тиква и покрийте с парче алуминиево фолио.
* Печете в затоплена фурна на 200 градуса докато тиквата получи кафяви петна по повърхността си или по ваша преценка.
* Сервирайте пълнената тиква с чили кон карне в плато с бял ориз и още люти чушки.
* Червеното вино е добро допълнение към това огнено ястие.

Да ви е вкусно!


Идеята да напълня тиквата с чили кон карне ми хрумна, когато се чудех как да я приготвя и споделих с мама. Тя ми припомни едно ястие, което се готвеше някога у дома, това беше пълнена тиква с телешко. Обикновено се появяваше през зимата на масата една огромна тиква, а от нея излизаше тънка струйка пара и аромата на месо и зеленчуци се носеше в целия ни дом. Обичах да надничам над димящата тиква, но обикновено виждах голямо количество накълцан магданоз.
 Аз разбира се отново се назлъндисвах на месото, но с удоволствие откривах малки  грахчета, бамички, морковчета или дръжчици целина, които си хапвах лакомо. Сега обаче реших да сменя маминия гювеч с нещо различно. Мога да споделя, че тази комбинация на тиква с много люто месо се оказа страхотна. Веднага си записах рецептата, докато не съм я трансформирала в друга идея. Споделям я за всеки желаещ да си я приготви.





Няма коментари:

Публикуване на коментар