вторник, 1 октомври 2013 г.

Солени кашкавалени кексчета с риган и сирене





























Солени кашкавалени кексчета с риган и сирене


Необходими продукти:


За 12 кексчета във форма за мъфини са ви необходими:

4-5 супени лъжици олио
3 яйца
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 кофичка кисело мляко ( 400 гр, 2% )
сух риган на вкус
около 200 гр. брашно пресято ( тип 500 )( ще добавяте по малко в сместа докато получите кремовидно тесто )
около 1/2 чаена чаша натрошено бяло саламурено сирене
настърган на едро ренде кашкавал около 200-250 гр., според вашата преценка

































Приготовление:


* Загрейте фурната на 200 градуса и започнете подготовката на солените кексчета.
* В по-дълбока купа разбийте яйцата с щипка-две сол и олиото само колкото да се разпенят добре.
* Добавете киселото мляко със содата и поръсете риган по ваша преценка.
* Сложете сиренето и само половината кашкавал.
* Разбъркайте и започнете да добавяте пресято брашно до получаването на кремообразно тесто.
* Разлейте тестото в предварително подготвени формички за мъфини, които са застлани с хартиени кошнички, задължително с восъчно покритие, иначе кексчетата няма да се обелят при сервиране. Ако не разполагате с този вид съдове, заменете с метални чашки или други налични, които може да намажете с олио, а после да посипете с брашно, като излишното се изтупва, за да не ви залепнат кексчетата по чашките ( това, ако нямате  хартиени кошнички ).
* Върху вече разсипаното тесто поставяте по 1 голяма щипка от останалия настърган кашкавал, като леко го притискате в средата на тестото да се вдлъбне и глътне повечко от него.
* Върху кашкавала поръсете още малко от ригана по ваша преценка.
* Изпечете в чакащата ви топла печка до готовност, като сложите решетката на първи ред до пода на фурната.
* Поднесете солените кексчета с чаша айрян.

Да ви е вкусно!
















































































 Идеята ми е спонтанна, на базата на рецептата от свекърва ми за ''Солен кейк''.

Няма коментари:

Публикуване на коментар