неделя, 22 септември 2013 г.

Сусамени гевреци с мед


























Сусамени гевреци с мед


Необходими продукти:


750 гр.-800 гр. бяло пшенично брашно (тип 500)
4 супени лъжици захар с връх
1 супена лъжица краве масло на бучица
1 пакетче бурбонска ванилова захар ( 10 гр.) или може да замените с друга ванилия 
1 пакетче суха мая ( 7 гр. )
300 мл леко топла вода 
1-2 щипки сол
5-6 супени лъжици олио за измесване на тестото
1 яйце
Тъмна меласа ( кафява тръстикова захар ) за потапяне на гевреците преди топлинна обработка, но бихте могли да замените с тъмен мед или просто да карамелизирате захар до кафяв загар, а после да я разредите с малко вода до гъст сироп. Нужни са ви около 2 чаени чаши от които ще ви остане малко .
около 100 гр. кафяв сусам ( може и малко повече ) или заменете с бял за овалване на гевреците 
















































Приготовление:


* В удобен, по-дълбок съд си замесете тестото като изсипете маята, лъжичките захар, кравето масло, ванилията, разбитото яйце и разбъркате всичко много добре. 
* Добавете водата и пак разбъркайте.
*  Задължително пресейте брашното със солта и чак тогава започнете да добавяте по малко към водната смес, за да усетите кога всичко ще се превърне в меко не лепнещо тесто.
* Сега вече може да изсипвате по лъжичка от олиото и да продължите с месенето, докато тестото глътне цялото олио.
* Готовото тесто се покрива и оставя да втаса на топличко край печката.
* Втасалото тесто трябва да е увеличило три пъти обема си.
* От готовото тесто се откъсват малки топчета с размери около 5-6 см., а от тях се източват 8-9 см. фитили с дебелина приблизително 2 см.
* Тези фитили се усукват леко и се слепват в двата края, като образуват кръг с дупка в средата.
* Така подготвените гевреци се потапят в течната меласа ( или мед или карамелизирана захар ), за да  добият тъмен загар и да се подготвят за следващата стъпка.
* Мокрите от меласата гевреци се овъргалват обилно в сусама и се подреждат на разстояние един от друг в предварително застлана тава с хартия за печене.
* Оставете гевреците да втасат за десетина минути.
* Пекат се в предварително загрята фурна на 225 градуса до готовност.
* Най-подходящ при поднасянето е меда, но яйряна, бозата, както и топлите напитки също са чудесно допълнение към сусамените гевреци.

Да ви е вкусно!













































Рецептата е семейна, но аз малко си я преработих по мой вкус.

2 коментара:

  1. Браво Сиси !!!! Това са най- вкусните гевреци, които съм ял някога.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодарение на твоята настойчивост публикувах рецептата. Наистина много ме зарадваха думите ти! Благодаря!

    ОтговорИзтриване