четвъртък, 4 юли 2013 г.

Фокача с розмарин





























Фокача с розмарин


Необходими продукти:

1 кг. финно брашно ( тип 400 )
100 мл. зехтин + още малко за поливане на готовата фокача, но количеството е по желание
1 кафена лъжичка захар за маята
1 пакетче суха мая ( 7 гр. )
400 мл.вода ( леко топличка )
1 равна супена лъжица сол
6-7 стръка пресен розмарин ( ако ви е много или малко, вие си преценете количеството, все пак розмарина е силна билка )
2-3 щипки морска сол на дребни кристалчета








































































































































Приготовление:


* В голям съд за месене сипете маята със захарта, зехтина, топличката вода и наситнете 3-4 стръкчета от розмарина.
* Объркайте всичко много добре и пресейте брашното със солта, като добавяте по малко и месите редувайки действията си.
* Омесете меко тесто и добавете още малко зехтин, около 1 кафена чашка. Сега месете съвсем за кратко и оставете тестото да почива покрито за около 2 часа на топло и заветливо местенце.
* Втасалото тесто разстелете в по- широка тавичка, върху хартия за печене.
* Надупчете тестото с пръсти и полейте отново със зехтин така, че дупчиците да се напълнят.
* Във всяка дупчица бучнете къси стръкчета от розмарина и поръсете 2-3 щипки от морската сол на кристалчета, но не прекалявайте, за да не горчи от солта после.
* Изпечете фокачата в предварително загрята фурна до готовност.
* Готовата фокача полейте отново със зехтин.

Да ви е вкусно!


Прекрасен италиански хляб, който е много вкусен сам по себе си и не му е необходимо нищо повече от зехтин. Рецептата ми е завещана заедно с много други  както вече съм ви споделяла , от странстванията на леля ми. А зехтина определено е на почит при фокачите. Когато за първи път месих този италиански хляб си помислих, че ще стане много мазен, но след като си го хапнахме разбрах, че това е чара му и зехтина просто изчезва в него. Фокачите стават сладки, меки и ароматни, без значение с какви подправки ще ги съчетаете.
















































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар