петък, 19 юли 2013 г.

Гъбена яхния с пушено месо в сметанов сос





























Гъбена яхния с пушено месо в сметанов сос


Необходими продукти:


500 гр. пресни гъби печурки
500 гр. пресни гъби кладница
60-70 гр. натурално топено сирене
200-250 гр. пушено месо от рагу
200 гр. сметана за готвене
50-60 гр. краве масло
5-6 супени лъжици олио
1 шепа магданозени листенца
сол на вкус
стрит черен пипер на вкус
2 супени лъжици брашно ( тип 500 )
1 чаена чаша вода



















































































Приготовление:


* Почистените гъби се нарязват на едро и се изпържват в олиото.
* Добавя се отделеното месо от рагуто, като се нарязва на хапки и понеже пушеното месо е предварително готово, не се налага да го готвим повече от 1-2 минутки.
* Към готовите гъби и месо пускаме кравето масло, топеното сирене и сметаната.
* Докато сместа лекичко клокочи, размиваме брашното във водата и го добавяме чрез непрекъснато бъркане към гъбите.
* Готовата яхния се посолява и подправя с прясно настърган черен пипер и магданозените листенца.
* Поднесете яхнийката топла с препечени филийки за топене.


Да ви е вкусно!


Рецептата е претърпяла промяна отдавна. Дядо я правеше с лук и други видове гъби. Сега на пазара намирам кладница и печурка, но те са ми достатъчни. Харесва ми пушеният вкус, който добива яхнията от месото и се съчетава прекрасно с топеното сирене. Мога да кажа ,че това си е една съвременна интерпретация на старата дядова яхния. 






























































































Няма коментари:

Публикуване на коментар