събота, 13 юли 2013 г.

Сладкиш с пияни сини сливи





























Сладкиш с пияни сини сливи


Необходими продукти:


600 гр, почистени от костилките сини сливи
1 пакетче краве масло ( 125 гр. )
2 пакетчета крема сирене ( общо 250 гр. )
1 пакетче бакпулвер ( 10 гр. )
на върха на чаена лъжичка смлян карамфил
3 броя яйца
1 кафена чашка уиски ( 50 гр. )
1 чаена чаша захар с връх
2 чаени чаши брашно





























































































































































































Приготовление:


* Почистваме сливите от костилките като ги разделяме на две части по дължина. Накисваме ги в уискито  за половин час, за да се напият и разбъркваме от време на време.
* Разделяме брашното на 2 части, захарта също на 2 части. От захарта отделяме 3 супени лъжици с които накрая ще поръсим сладкиша за карамелизация.
* За основа на сладкиша смесваме едната част брашно с едната част захар, добавяме половината от бакпулвера, 1 яйце и всичкото краве масло. Омесваме тесто и го разстиламе върху хартия за печене в тавичката, като правим малък борд по всички стени.
* Изцеждаме сливите от алкохола, който няма да използваме повече.От тях си отделяме 10-12 половинки за повърхността на сладкиша.  Останалите сливи изсипваме хаотично в подготвеното тестяно легло.
* За втората смес разделяме белтъците от жълтъците на 2 яйца. Разбиваме жълтъците с другата част захар, добавяме кремата сирене и пресятото брашно с останалия бакпулвер и карамфила. Смесваме всичко много добре. Отделно бием белтъците до гъст сняг и внимателно ги добавяме към жълтъчната смес. Размесваме леко на ръка и заливаме сливите.
* Най-отгоре подреждаме няколкото заделени половинки сливи и ги посипваме с 3 супени лъжици захар за карамелизация.
* Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.
* Щом сладкиша изстине се наръсва с пудра захар.
* Поднасяме нарязан да едри квадрати.

Да ви е вкусно!


Взех сини сливи с идеята да направя нещо сладко. Реших да импровизирам. Сладкиша стана вкусен, за това следващия ще пробвам и с други плодове, а може да опитам и с плодов микс.




















































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар