петък, 12 юли 2013 г.

Млечна чорба от гъби Кладница





























Млечна чорба от гъби Кладница


Необходими продукти:


700-800 гр. гъби Кладница
2 литра вода
сол на вкус
700 мл. прясно мляко

За запръжката:

2 супени лъжици брашно ( тип 500 )
1 супена лъжица стрит сладък червен пипер
на върха на супена лъжица стрит лют червен пипер
прясно стрит черен пипер
1 и 1/2 супени лъжици краве масло от бучка с връхче
2 съпени лъжици олио

За допълнително овкусяване:

няколко скилидки чесън стрити на кашица
1 щипка сол
оцет на вкус
люта чушка







































































































































Приготовление:


* Измиваме гъбите и ги нарязваме на неправилни парчета с големината на едри хапки.
* Сваряваме ги в подсолената на вкус вода за около 10-15 мин.
* Добавяме прясното мляко от което си заделяме 1 чаена чаша и доваряваме чорбата.
* Загряваме тиган на котлона на ниска степен, за да не прегори запръжката.
* Сипваме краве масло. След като се разтопи добавяме брашното, червените и черния пипери и бъркаме. Наливаме заделената чаша мляко докато продължаваме да бъркаме. 
* Готовата запръжка се изсипва при гъбите и отново се бърка докато чорбата се сгъсти.
*  Накрая сипваме олиото, което се разлива върху повърхността на малки бистри точици и придава още по-апетитен вид на чорбата.
* Сервираме веднага, като предлагаме люта чушка, стрит черен пипер и смес от чеснова кашица с оцет.

Да ви е вкусно!


Тази чорбица леля ми я правеше, като всеки път ми обясняваше, че на вид и вкус замества шкембе чорбата. Е да, ама аз като бях по-малка не вкусвах шкембе и не можех да сравня, но години по-късно го проядох и сега споделям изцяло мнението и, само,че нея вече я няма да и кажа колко е била права.



















































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар