четвъртък, 11 юли 2013 г.

Гръцки сиропиран сладкиш с мляко и грис





























Гръцки сиропиран сладкиш с мляко и грис


Необходими продукти:


800 мл. прясно мляко ( 3,6% )
200 мл. натурална сметана ( 30% )
1 шушулка ванилия или заместете с налична
300 гр. кристална захар
4 цели яйца + 2 жълтъка
300 гр пшеничен грис
настърганата кора на 1 лимон
1 пакет фини кори за баклава или заместете с кори за баница от тънките ( 400 гр. )
150 гр разтопено краве масло

 За захарния сироп сварете заедно:

 1 чаена чаша захар ( 250 гр. ) 
 2 чаени чаши вода ( 500 мл. )
 1 пакетче бурбонска ванилова захар ( 10 гр. ) или друга налична ванилия



































































































































































Приготовление:


* Първо си сваряваме захарния сироп и го оставяме да се охлажда.
* После сваряваме прясното мляко, сметаната, захарта и ванилията.
* Разбиваме яйцата с лимоновата кора и пшеничния грис.
* Добавяме част от топлото мляко , за да затоплим яйчената смес, а после я изсипваме към останалото мляко при непрекъснато бъркане. Щом всичко се посгъсти веднага отстраняваме от котлона.
* Редим корите в тава, като ги оставяме да излизат много извън съда, за да покрием после цялата повърхност на сладкиша със стърчащите парчета. 
* Задължително докато редим корите, намасляваме всеки лист с разтопеното краве масло.
* Изсипваме млечния грис в леглото от намаслени кори и го покриваме с оставените стърчащи краища като редуваме кора след кора в застъпващ ред.
* Режем суровия сладкиш на квадрати и печем до златисто на 200 градуса.
* Топлия сладкиш се сиропира с истиналия сироп.
* Оставете в хладилник да попие сиропа и да се охлади за 4-5 часа.
* Сервирайте сладкиша наръсен обилно с канела и топка сладолед.

Да ви е вкусно!


Рецептата е от баба ми, но имам още един вариант на този гръцки сладкиш, който ми е по-вкусен и се прави с крем вместо грис. Ще ви го покажа и него в някой от следващите ми публикации. Гръцкото име на сладкиша е "Галактобуреко".

























































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар