неделя, 9 юни 2013 г.

Картофено хлебче с левурда





























Картофено хлебче с левурда


Необходими продукти:


около 1 кг. брашно ( тип 500 )
6 големи картофа
18-20 листа левурда ( див чесън ) или заместете с пера на пролетен чесън
150 грама бяло саламурено сирене
3 супени лъжици олио
1 пакетче суха мая ( 7 гр. )
1 супена лъжица захар
на върха на чаена лъжичка сол
на върха на чаена лъжичка стрит черен пипер
350 до 400 мл. вода



































































































































































Приготовление:


* Почистваме картофите и както са с кората ги завиваме в алуминиево фолио. Изпичаме ги във фурната.От изпечените картофи се отстранява кожицата, а самите тях намачкваме с вилица.
* Докато картофите изстиват забъркваме кашица от маята, захарта, олиото, малко брашно и водичка,. Оставяме маята да втаса.
* Към втасалата мая добавяме наситнената левурда, натрошеното сирене, намачканите картофи, черния пипер и смесваме всичко.
* Към зеленчуковата смес добавяме водата и пак разбъркваме. Следва брашното със солта . 
* Измесваме тесто с мека и леко лепнеща структура. Ако е необходимо добавете още брашно.
* Оформете тестото като топка и го пренесете върху хартия за печене. Посплескайте го лекичко с длан отгоре, а после с точилката притиснете през целия кръг на няколко места, за да се образуват резени, но не натискайте до край, за да не прекъснете основата на хлебчето.
* Подготвеното хлебче може да поставите в тава или направо на решетката във фурната.
* Печете в предварително загрята фурна на 225 градуса. Ако не ви затруднява поставете в самата фурна метално съдче с вода да овляжнява въздуха по врене на печене, но не е задължително, хляба пак се получава, но с по-суха консистенция. 

Да ви е вкусно!


През зимата правя по-често картофено хлебче, като сменям  левурдата със сухи подправки, а понякога остава само черния пипер. Така или иначе хлебчето може да се хапва самостоятелно, не като добавка към основно ястие. Само по себе си е засищащо и носи аромата на подправките в него. Зависи от настроението ми, но съм добавяла сушен накълцан червен пипер, който идеално се връзва с картофите и сиренето в хляба. Имровизирайте според вашия вкус и се насладете на резултатите си!




























































































Няма коментари:

Публикуване на коментар