четвъртък, 6 юни 2013 г.

Рибни бохчички от сардини по Гръцки





























Рибни бохчички от сардини по Гръцки


Необходими продукти:


1 и 1/2 кг. риба сардина ( рибките трябва да са с размери около 12-15 см. )
зехтин за готвене или олио
2 кафени чашки едър ориз, почистен, измит и отцеден
не повече от 5 кафени чашки вода, защото иначе ще се разводни ориза
3-4 стръка наситнен копър
3-4 стръка наситнен магданоз
2 супени лъжици натрошени орехови ядки
2 супени лъжици бели стафиди
5-6 броя обезкостени зелени маслини и наситнени
1 резенче лимон ( да се изцеди при ориза ) 
2-3 пера наситнен зелен лук 
1 малко морковче наситнено на кубченца
стрит черен пипер на вкус
стрита морска сол на вкус








































































































































Приготовление:


* Сардините се почистват, като се отстранява главата, вътрешностите, гръбната перка и внимателно се изважда целия гръбнак с опашната перка, като филето трябва да се запази цяло.
* Не е грешно ако филетата се разделят,но така сглобяването на бохчичката се затруднява.
* Сега можете да изберете, дали ще правите няколко малки бохчички или една голяма бохча. Аз предпочитам малките, защото стоят по-красиво в чиниите. За целта са ви необходими формички, които ще пълните, например чашки за крем карамел, форми за мъфини или каквото ви се намира.
* Първо чашките се намазват със зехтин или олио, но ако не сте сигурни, че ще извадите готовите бохчички, може да се застраховате с поставянето на хартия за печене.
* После подреждате почистените филенца, като в основата се застъпват лекичко. Зависи от размерите на избраните съдинки, но ако ползвате стандартни формички, ще ви трябват по 4-5 двойни филенца за порция.
* В отделен съд запържете всички посочени съставки  ( без рибата разбира се ) до лекото ''оцъкляне'' на ориза и налейте чак тогава водичката.
* Ориза се готви на ниска степен до абсорбирането на водата.
* Разпределете подготвената смес по рибните чашки и покрийте със стърчащите рибни крайчета, за да се образуват бохчички.
* Затворените филета се намазват със зехтин или олио и трябва да се притиснат лекичко за по-голяма плътност.
* Печете във фурната на 225 градуса. Щом рибката се зачерви хубаво, значи е готова.
* Извадете бохчичките от формите и оформете порциите за сервиране, като поставите резенче лимон, стрък копър или каквото ви харесва.
* Рибката чудесно би се преглъщала с чаша студена бира или традиционно бяло вино.

Да ви е вкусно!


Обичам рецептите, които ми връщат любимите татко и леля, макар и само като спомени, но те правеха тези бохчи с различни рибки и разнообразни пълнежи, които винаги бяха от вкусни по-вкусни и от красиви по-красиви! С усмивките на лицата си и песните на Демис Русос те вечно поднасяха вкусните си блюда танцувайки!








































































































































В памет на татко! 6.06.1988г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар