вторник, 11 юни 2013 г.

Торта с череши





























Торта с череши


Необходими продукти:


100 гр. брашно ( тип 400 )
100 гр. натурално какао на прах
200 гр. кафява захар
5 броя яйца
1 супена лъжица екстракт ванилова есенция, ако нямате заменете с налична
1 равна чаена лъжичка бакпулвер
500 мл. сладкарска сметана  за разбиване
15-20 броя черешки с дръжките за декорация на готовата торта 
2-3 броя черен шоколад от по 90 гр всеки

За сиропирането:

500 гр. обезкостени череши
200 гр кафява захар
450 мл. вода
Сварените плодове от сиропа се използват за поставяне по между тортеното пространство.






























































































































































































Приготовление:


* В обща купа разбийте с миксер ( може и на ръка, но е много изморително ), яйцата ( без да ги разделяте белтъци от жълтъци ) с 1 щипка сол, ваниловата есенция и захарта. Трябва да се образува гъста и пухкава смес, която е увеличила обема си около три пъти.
* Смесете предварително пресятото брашно с бакпулвера, какаото на прах и започнете да добавяте към разбитите яйца, като внимавате да не бъркате бързо, а нежно и внимателно, за да не спадне обема на сместа. За целта използвате лъжица и бъркате на ръка, а не с миксер.
* Готовата смес прехвърлете в тортена форма с предварително застлана хартия за печене. Ако нямате форма, заменете с налична тавичка подходяща за случая.
* Изпечете блата на 175 градуса в предварително загрята фурна, като поставите тавичката на решетката най-близо до пода на фурната.
* Готовият блат е мек, но не много и като бучните с клечица, тя трябва да остава суха.
* Покрийте изпечения блат с влажна, добре изцедена тънка кърпа докато изстине. След като е изстинал го разрежете през средата на два диска.
* От посочените продукти за сиропиране сварете компот, който оставете да изстине и отделете плодовете да се изцедят много добре.
* С изстиналия сироп сиропирайте блатовете , като внимавате да не прекалите, за да не се разпаднат въпреки , че съм изчислила течността, винаги може да се получи разминаване.
* Разбийте си сладкарската сметана на гъст сняг и нанесете дебел слой  ( около 1 см ) върху първия блат.
* Отгоре сметаната, подредете добре изцедените череши ( ако имат останала течност може да овлажнят сметаната ).
* Похлупете с другия сиропиран блат, като внимавате да не го раздробите и притиснете лекичко за да се намести всичко.
* Измажете цялата торта със сметаната, а най-отгоре шприцовайте розички по бордюра. 
* Настържете черния шоколад на едри стружки или както на вас ви харесва и посипете обилно по повърхността на тортата, като не забравяте да нанесете и върху страните.
* Довършете декорацията, като подчертаете черешовия характер на тортата и сложите във всяка сметанова розичка по една свежа череша с дръжката.
* Оставете я да престои в хладилника за 4-5 часа, а после поднесете с напитка по желание. Много и подхождат ликьорите, като шоколадов или амарето.

Да ви е вкусно!


Първоначално щях да правя шоколадова торта, но после си промених решението. Имах останали череши и реших да ги оползотворя. Тортата стана много свежа с подчертан летен характер и идеално се върза на повода за който я приготвих.









































































































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар