вторник, 4 юни 2013 г.

Средиземноморски хляб без месене с маслини и риган





























Средиземноморски хляб без месене с маслини и риган


Необходими продукти:


1 кг. брашно ( тип 450 )
900 мл. хладка  до топла вода
1 кафена лъжичка сол
1 пакетче суха мая ( 7 гр. )
200 гр. обезкостени черни маслини Каламата
4 супени лъжици сух риган






























































































































































































Приготовление:


* В дълбок съд в който ще втасва тестото, разтворете маята в топлата вода и добавете всичкото брашно, пресято заедно със солта, наситнените маслини и ригана.
* Разбъркайте, докато брашното поеме водата и се смесят съставките. Тестото не се меси, неговата консистенция е лепнеща.
* Оставете да втасва като покриете съда с найлоново фолио, което ще помогне на тестото да не губи топлина. 
* След като сместа е втасала и се образуват големи мехури, значи е готова за следващ етап.
* Разбъркайте я леко отново и я пресипете в съд с похлупак, който може да ползвате във фурната, като сте го покрили предварително с хартия за печене.
* Оставете тестото да втаса втори път.
* Печете в предварително затоплена фурна на 250 градуса до готовност.
* Изпечения хляб се намазва с вода, за да омекне коричката и се покрива с по-дебела кърпа.

Да ви е вкусно!


Това е един лесен хляб с прекрасна, шуплеста и еластична среда, който върви на всякакви млечни пастети или сирена, гарнирани с пресни салати. Характерното за него е, че се пече с похлупак. Рецептата я приготвям по памет от татко и до сега никога не съм правила хляба без да го отхлупя.



















































































































































Няма коментари:

Публикуване на коментар