петък, 5 април 2013 г.

Деликатесна риба трицона с домати





























Деликатесна риба трицона с домати


Необходими продукти:


1 и 1/2 кг. прясна риба трицона 
250 гр. доматен концентрат
1 равна супена лъжица мляна морска сол
1 супена лъжица с връх захар
1/2 чаена лъжичка млян черен пипер
5-6 зърна бахар
2 големи връзки пресен копър ( около 30 стръка )
50 мл. винен оцет
70 мл. олио























































Приготовление:


* Почистваме трицоната от главичките и вътрешностите. Не си позволявайте лукса за тази рецепта да оставяте непочистена риба, защото ще ви горчи. Процедурата може да ви се види пипкава, но резултата си струва!
* Изплакнете почистената риба в студена вода, а после добре я отцедете.
* В общ съд изсипете всички продукти и размесете, докато всяка рибка се овкуси.
* Можете да я печете в хаотичен вид, но за по-добра визия съветвам да я подредите във форма избрана от вас ( например ''рибя кост''или ''спирала'', това си е само въпрос на фантазия )
* Ако обичате по-изпечени рибки, трябва да ги подредите само на един ред, защото там където се получи напластяване, долните рибенца ще са задушени.
* Печете на 250 градуса до готовност според вашия вкус.
* Тази деликатесна рибка може да се сервира и топла и студена, но както и да я поднесете, е идеално мезе за изстудена бира. 

Да ви е вкусно!


Всяко лято щом излезеше първата трицона, у дома се приготвяше тази рецепта. В спомените ми изникват два образа на леля и татко, които като че ли се надпреварваха кой да готви по-вкусно! Така или иначе те правеха една и съща рецепта, която винаги беше перфектна и много вкусна!
Докато пиша поста си, ме обземат прекрасни спомени, примесени с тъга по любимите хора, но когато леля и татко се съберяха, вършеха кулинарни чудеса!



































Няма коментари:

Публикуване на коментар