сряда, 3 април 2013 г.

Любимият крем карамел





























Любимият крем карамел


Необходими продукти:


8 метални купички с вместимост 80 мл.
8 чаени лъжички кристална захар за карамелизация
1 чаена чаша кристална захар за крема
1 шушулка ванилия или 2 прахчета
900 мл. прясно мляко
5 яйца






















































Приготовление:


* Във всяка купичка слагаме по 1 лъжица захар и подреждаме в обща тава.
* Поставяме тавата във гореща фурна, за да карамелизираме захарта в чашките.
* През това време си правим заготовката за крема.
* В купа разбиваме яйцата със захарта, ванилията и добавяме млякото, като бъркаме постоянно до хомогенизирането на сместа.
* В подготвените купички с карамела, който леко е изстинал, наливаме равномерно от сместа.
* В самата тава сипваме вода до средата на чашките ( на водна баня ) и внимателно я пъхваме във фурната, която поддържа температура 180 градуса. Самото печене осъществяваме на 200 градуса.
* Ако искате крема да не направи шупли тогава го печете около 20 мин., но ако ви харесват шупличките, може да удължите времето до 5-7 мин.
* За да сервирате готовия крем, трябва да го оставите да изстине добре. След което с нож освободете по ръба крема и поставете отгоре му чиния.
* Обърнете като държите добре чинията и купичката. Щом чуете специфичния звук на отделянето му, леко повдигнете купичката и я премахнете. Би трябвало карамела да се е втечнил и да образува сладък сос.
* Поднесете с бял сладолед и му се насладете максимално!

Да ви е вкусно!























































Този крем ми е любим! Винаги става така ароматен и сосчето му е толкова вкусно, че като свърши изпитвам силно желание да го приготвя повторно почти веднага. Но обикновено завършваме с още сладолед.










































2 коментара:

  1. Поредната вкусотия!!
    И на мен ми е любим .

    ОтговорИзтриване
  2. Според мен крем карамела и неговите разновидности си остават както обичам да казвам '' Класика в жанра...''

    ОтговорИзтриване