петък, 12 април 2013 г.

Пълнени горски охлюви с масло и билки

Пълнени горски охлюви с масло и билки


Необходими продукти:


Можете да видите подготовката на охлювите  тук .

* Необходимо е да си подберете по-едрите охлювени черупки, които ще пълните, като преди това е добре да ги обварите за 10 минути.
* Ще ви трябва и малко галета за да запечатате пълнените охлюви.
* И морска сол на едри кристали, която ще служи като основа при печенето на охлювите.

* За пълнежа от билки използвайте меко краве масло, в което поръсете малко солчица на вкус, стрит черен пипер, накълцайте на ситно няколко стръкчета пресен магданоз и копър, добавете и 3-4 листенца наситнена салвия, а накрая стрийте скилидки чесън, за да стане маслото още по-ароматно. Смесете всички съставки добре. 
Приготовление:


* Във всяка от подбраните черупки, поставете бучица от ароматната билкова смес, А после по 1,2 или 3 охлювени месца, толкова колкото позволи да се напълни черупката. Отгоре сложете отново от ароматната билкова смес и запечатайте като топнете в галета. После подредете в тава с едра морска сол на дъното, с отворите нагоре, за да не се накривяват и да не изтече маслото при печене.
* Запечете ги във фурната  до кипването на маслото или до зачервяването на галетата. ( Въпрос на вашия вкус е да направите избора си.)
* Поднесете отново върху морска едра сол, за да не се търкалят из чинията и с клечица, за да ви е удобно да ги изваждате от черупките. Няколко резенчета лимон биха били чудесна добавка към подноса с пълнените охлюви.

Да ви е вкусно!


Сега на рецептите от този вид им казват ''френски охлюви или по бургундски'', но за мен ще си останат охлювите които дядо ми правеше и наричаше простичко пълнени охлюви. Той  просто се връщаше от гората с кошница пълна с охлюви и ги пускаше веднага да се варят в една тенджера. През това време вадеше от долапчето кутийка с масло, стриваше няколко скилидки чесън направо на дъската за хляба, посоляваше, добавяше черен пипер с малка червена мелничка, а после остъргваше всичко от дъската  и го добавяше към маслото. През това време баба откъсваше разни ароматни треви и ги наситняваше, като непрекъснато питаше:''Стратий, това стига ли?( така му викаше галено от Евстатий)'', а дядо поглеждаше билките и отвръщаше: ''Ааа, като за един охлюв стига!'' Баба пак късаше някоя билка, кълцаше и така 3-4 пъти, докато дядо се усмихнеше и казваше: ''Стига, стига, че сега трябва да обера охлювите от цялата гора'', а после се смееше с цяло гърло.
Разбира се не обираше охлювите от цялата гора, а само натъпкваше от маслото в черупките и връщаше обратно самите месца, които той вадеше с едно малко ножче още врели от тенджерата. После ги подреждаше на прегорялата решетка и бум при въглените. Много бяха вкусни тези охлюви! И до колкото си спомням доста малиново вино изпиваха. Е, аз обикновено хапвах 2-3 охлюва, а после завършвах с препечени филийки, които баба ми мажеше с билковото масло и опукана пиперка отгоре, но това няма значение, защото тези спомени са много скъпи за мен!
Няма коментари:

Публикуване на коментар